Starter kor i hjemmetjenesten
Charlotte Stav samler mottakere av hjemmetjenester til korøvelse. Miljøterapeut Charlotte Stav er i full gang med å danne et kor […]
Les mer »Nyttig info: Webinaret «Systematisk bruk av sang og musikk»
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerte webinaret «Systematisk bruk […]
Les mer »Musikkbasert miljøbehandling-studentene er i gang
Denne uka startet studiet Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng) ved Nord universitet i Levanger. 27 studenter […]
Les mer »Webinar: Systematisk bruk av sang og musikk
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerer webinaret «Systematisk bruk av sang og musikk for helse- og omsorgsarbeidere».
Les mer »Oppstart for studiet «Kunst og kultur i helse og omsorg»
Videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg startet opp ved Nord sitt studiested i Levanger denne uka.
Les mer »Kunst og kultur i helse og omsorg
Videreutdanningen kunst og kultur i helse og omsorg starter opp ved Nord universitet vår 2020. […]
Les mer »Helseministeren på besøk i Levanger
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg var invitert da Helseminister Bent Høie var på […]
Les mer »– Musikk har magisk kraft og fantastisk effekt på hjernen
Om musikk i hjernen ved overlege, professor og forfatter Geir Olve Skeie under
Erfaringskonferansen om Musikkbasert miljøbehandling
29.mars 2019.
Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng)
Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og gi økt verdighet?
Les mer »Oppstart på studiet «Kunst og kultur i helse og omsorg»
– Stolt av å kunne gi helse -og omsorgsarbeidere kunnskap bruk av kunst – og kulturuttrykk i den daglige pleie og omsorgen, sier prosjektleder Vegar Rangul.
Les mer »Erfaringskonferanse Musikkbasert miljøbehandling mars 2019
EKSTRABILLETTER: 20 ekstrabilletter er nå lagt ut til vår erfaringskonferanse 29.mars. Velkommen til erfaringskonferanse om […]
Les mer »Vi tilbyr fagdag i Musikkbasert miljøbehandling (MMB) for bachelorutdanning i sykepleie ved høgskoler og universiteter over hele landet.
-Her er det bare å ta kontakt for å avtale fagdag. Vi får tilbakemeldinger på at studentene har god nytte av denne fagdagen og at de sitter igjen med nye perspektiver på miljøbehandling. Det er ingen kostnader for skolene knyttet til dette, sier prosjektkoordinator Marthe Indal.
Fagdagen består av 4 timer undervisning og vil gi studentene en innføring i miljøbehandling med enkle musikkbaserte miljøtiltak for målgruppene eldre, personer med demensdiagnose og nedsatt kognitiv funksjon.
Se hele tilbudet om fagdag i Musikkbasert miljøbehandling
Vil du høre mer? Send oss en e-post!
Hva er MMB?
Musikkbasert miljøbehandling er et opplæringsprogram for studenter, ansatte og ledere i helse og omsorg, som ønsker å få kompetanse om musikktiltak (musikk, sang, rytmisk trening og bevegelse) tilpasset den enkelte bruker/pasients behov innenfor kliniske rammer.
Les mer om Musikkbasert miljøbehandling
Innføring i musikkbaserte miljøtiltak
Fagdagen inngår som del av det nasjonale Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling og er utviklet av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. MMB gis som kurs til ansatte i helse- og omsorgssektoren (ABC-kurs i samarbeid med Nasjonalt senter for aldring og helse, samlingsbaserte kurs og videreutdanningskurs). Programmet er finansiert av Helsedirektoratet og forankret i Kompetanseløft 2025. MMB er 1 av 25 tiltak i eldremeldingen «Leve hele livet»: Meld. St. 15 (2017-2018), som implementeres i kommunene til og med 31.12.2023.
Fagdagen består av 4 timer undervisning og vil gi studentene en innføring i miljøbehandling med enkle musikkbaserte miljøtiltak for målgruppene eldre, personer med demensdiagnose og nedsatt kognitiv funksjon. Andre målgrupper for fagdagen vil være yrkesgrupper som jobber nært brukere og pasienter innenfor rusforebygging og psykisk helsearbeid mv.
-Vi har gjennomført fagdager ved bachelor sykepleie ved flere læresteder siden 2016 med gode tilbakemeldinger fra ansatte og studenter. Erfaringsmessig ser vi at fagdagen med MMB skaper engasjement og interesse for temaet, og gir studentene nye verktøy i sin yrkesutøvelse. Veiledere i praksisstudier og ansatte er også hjertelig velkommen til å delta på fagdagen, sier Indal.
Les mer »Kompetansesenteret deltok med faglig og kulturelt påfyll på Aldring i Norge-dagene i Oslo.
Med tittelen Musikk og sang som verktøy i tjenestene presenterte prosjektleder Vegar Rangul musikkbasert miljøbehandling som del av sesjonen Kultur hele livet, mens koordinator Marthe Indal og daglig leder Marit Stranden møtte interesserte helsearbeidere på stand.
Faglig påfyll
Aldring i Norge-dagene (tidligere Demensdagene) er fagdager i Oslo som gir påfyll for de som jobber innen feltet aldring og eldrehelse. For at flere skal kunne ha et lengre liv er det viktig å ha kunnskap om hva den enkelte kan gjøre forebyggende, og hva helse- og omsorgsarbeiderne kan bidra med av tilrettelegging.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg deltok med foredrag og stod på stand.
I sesjonen Kultur hele livet presenterte prosjektleder Vegar Rangul tittelen Musikk og sang som verktøy i tjenestene, der han forklarte metoden musikkbasert miljøbehandling og forskningsresultatene fra mennesker og grupper som bruker metoden over tid.
–Vi har mange eksempler på at enkel miljøbehandling kan løse vanskelige situasjoner på en god måte som gir fornøyde ansatte og brukere i tillegg til å spare tid og ressurser, sier Rangul.
Mange engasjerte mennesker
På stand fikk koordinator Marthe Indal og daglig leder Marit Stranden snakket med engasjerte helse- og omsorgsarbeidere om hvordan man kan bruke kunst og kultur for å regulere adferd og kommunikasjon.
–Vi informerte om kursene vi har i integrert bruk av musikk, sang og bevegelse som systematisk miljøarbeid. Det var gøy å få tilbakemeldinger fra tidligere kursdeltakere som bruker metodene daglig og høre deres erfaringer, sier Indal.
Det var mange innom standen for å sikre seg en god prat, og for å få med seg nyttig informasjon som de kan ta med tilbake på jobb.
–De forskningsinteresserte fikk informasjon om tidsskriftet vårt. Forskningen viser den gode effekten av å bruke kunst og kultur systematisk inn i helse og omsorg som øker livskvaliteten til brukeren, og senker både sykefraværet og medisinbruken, forteller Stranden.
–Vi delte også ut veilederne våre Minneboka – historiske bilder til opplevelse, samtale og erindring, og Mønster for dialog mellom mennesker. Det var spennende å høre at noen kurs i fagskolen bruker Mønster fast i undervisninga. En annen fagskolelærer tok med veilederen Minneboka som eksempel på hva man kan gjøre i oppgaven på arbeidsplassen mellom kurssamlingene, sier hun.
Les mer »Med rollespill og praktiske øvelser gjennomførte studentene i Musikkbasert miljøbehandling sin praktiske eksamensdel.
–Hei folkens, er dere klare til å synge og danse i dag!?, nærmest roper musikkterapeut Gunnbjørg Bruem i det hun kommer inn i rommet. Døra slås hardt igjen mens radioen i bakgrunnen dundrer ut noen julete toner.
Gunnbjørgs to medstudenter, musikkpedagog Susanne Vollan og sykepleier Kristin Haugom, har skilt med «eldre» og «barn» hengende rundt halsen. De holder seg for ørene med et kroppsspråk som illustrerer at de ikke trives. Gunnbjørg klapper hendene sammen i takt med musikken og forsøker å få med seg den «eldre» og «barnet» som i rollespillet befinner seg i en slags blanding av helseinstitusjon og barnehage.
Øker livskvaliteten
I virkeligheten er de tre damene studenter i musikkbasert miljøbehandling ved Nord universitet og har akkurat startet sin praktiske eksamensdel. De to eksamenssensorene noterer mens de observerer. Klappingen opphører og radioen slås av. De tre studentene ser på sensorene og smiler.
–Dette er et eksempel på hvordan vi ikke skal gjøre det når vi jobber med mennesker. Et eksempel på hvordan lydmiljø og musikk kan ødelegge og skade. Så dere reaksjonene til de to eldre som ble offer for alle disse inntrykkene? Alarmen inni de gikk, og det blir det ikke god miljøbehandling av, sier Bruem.
Rollespill
Eksamenspresentasjonen går over i ulike praktiske øvelser og rollespill som viser hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes systematisk for øke livsglede, samhold, og gi en bedre arbeidssituasjon for den enkelte som jobber i helsesektoren.
Med samme populære låt, «Engel» av Admiral P, viste studentene at sangen kan tilpasses forskjellige situasjoner og målgrupper, både barn, ungdom og eldre. Vi fikk se rollespill om hvordan musikken kan brukes til å bl.a. aktivisere, berolige, få i gang dialog, bygge selvtillit og endre gruppedynamikk. Låta ble brukt som sang, med enkle rytmeinstrumenter, instrumentalt, høyt eller sakte, ut fra formålet med musikkbehandlingen.
Godt samarbeid
Kristin, Susanne og Gunnbjørg har jobbet tett sammen i høst og delt erfaringer med hverandre. De understreker at musikktiltak kan være superenkle og raske, samtidig som de gir økt livsglede. Kristin har ingen musikalsk bakgrunn, men bruker likevel musikk og sang når hun er på jobb ved et sykehjem i Lånke.
–Det er viktig å kartlegge den individuelle musikksmaken for forskjellig formål, og låtene vi liker kan brukes både i gruppe og individuelt, forteller Susanne.
Lydmiljø
–Noe av det viktigste vi har lært er betydningen av å fjerne støyelementene i rommet, sier Gunnbjørg, og refererte til tidligere nevnte rollespill hvor hun lagde altfor mye lyd for de to som ikke var mottakelig for det.
Studentene var også bevisste på at musikk, sang og bevegelse har en unik evne til å få folk til samhandle.
–I tillegg til å skape gode øyeblikk med metoden musikkbasert miljøbehandling, skaper man også situasjoner med en mer jevn maktbalanse mellom ansatte og brukere der man samskaper på samme nivå. Metoden er så enkel at alle kan bruke den, og den frigir tid til andre oppgaver i tillegg til å gi bedre livskvalitet, forteller studentene, som refererer til nyere forskning.
Vi gratulerer med flott eksamen, og ønsker lykke til med å bruke musikkbasert miljøbehandling videre for å fremme folkehelse innen helse og omsorg.
Som student i Musikkbasert miljøbehandling lærer Grethe Korssletten å bruke kultur for å fremme helse i jobben som sykepleier.
Korssletten er ingen sanger i utgangspunktet. Likevel bruker hun musikk, sang og dans på jobb i kommunehelsetjenesten i Sør-Fron. Denne høsten er hun også student i Musikkbasert miljøbehandling ved NTNU Gjøvik.
–Jeg har ikke sangstemme, men synger med den stemmen jeg har. Jeg nynner og bruker bevegelse sammen med musikken i for eksempel stellesituasjoner på jobb. Det gjør jeg fordi jeg ser at det fungerer, og nå er jeg her for å lære å bruke metodene systematisk, sier Korssletten.
Stimulerer det friske
Sykepleieren fra Sør-Fron skal snart ha eksamen i Musikkbasert miljøbehandling, og nå på siste studiesamling presenterte studentene arbeidskravet for hverandre. I arbeidskravet skulle studentene skissere et helsefremmende kulturtiltak med vekt på sang og musikk i et tenkt prosjekt, og diskutere dette.
Emneansvarlig Kari Bjerke Batt-Rawden ved NTNU, forteller at høstens studenter er en engasjert gruppe mennesker som er sultne på faglig påfyll og utvikling.
–De har ulike bakgrunner, men felles for de alle er at de ønsker å lære å bruke kulturelle virkemidler innen sitt arbeid med blant annet aldersrelaterte sykdommer, demensomsorg, psykisk helsearbeid og rusforebygging, sier Batt-Rawden.
Anbefaler studiet
Studentene har hatt tre samlinger denne høsten, og snart står eksamen for tur. Korsletten er glad for at hun prioriterte tid til studiet og anbefaler andre som ønsker å jobbe systematisk med kulturtiltak i helsesektoren å gjøre det samme.
-Musikkbasert miljøbehandling stimulerer det friske og setter søkelyset på personens iboende ressurser. Det er personsentrert omsorg på sitt beste, og jeg har hatt stor nytte og glede av å lære disse metodene i høst og har selvfølgelig begynt med å sette dette ut i praksis når jeg er på jobb, sier Korssletten.
Verktøy som fungerer
Medstudent og dramapedagog Tanja Elina Lund-Lyngmo fra Alta synes også at hun har fått mye igjen for å være deltidsstudent i høst.
–Min naturlige innfallsvinkel til studiet er sang og musikk og rollespill, da jeg er genuint opptatt av dette. Jeg har brukt kultur og særlig musikk som verktøy på jobb i alle år, og det er deilig å få enda mer teori rundt det jeg vet er så virkningsfullt, sier Lund-Lyngmo.
Når hun ikke studerer, jobber hun med konserter og sosiale møteplasser for seniorer, samtaler og møteplasser for pårørende, konserter og omsorgssang for mennesker med demens.
–Jeg er opptatt av mestring og av å gi mennesker verdighet, og bruker kunnskapen daglig i jobben min i Musikk&Mestring. Jeg erfarer hvordan musikken kan skape glede, samhold, tilhørighet og opplevelse av sammenheng. Mitt ønske er hele tiden å skape en arena der personene kan være seg selv uten å være en person med en diagnose. En friplass hvor man kjenner mestring og glede. Til det formålet er kultur innertier, sier dramapedagogen.
Lund-Lyngmo har også fått mer kunnskap om forskningen som underbygger metodene.
–Studiet er viktig for at så mange som mulig kan lære om hvordan musikk kan være en støtte i eldreomsorgen og i arbeid med mennesker. Jeg har møtt flotte medstudenter og sammen har vi lært av hverandres erfaringer. Dette er et viktig studie og jeg håper så mange som mulig vil lære om hvordan få musikkbasert miljøbehandling inn i skole, helse og omsorg, sier Lund-Lyngmo.
Får du lyst til å ta studiet? Emnet startet opp igjen høsten 2023.
Les mer »Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.
Charlotte er også fagveileder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling. Der deler hun kunnskap og erfaringer med kursdeltakerne som lærer hvordan miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse kan benyttes i helsesektoren.
Ble selv pårørende
Charlotte fikk ved erfaring som pårørende se hvilken effekt musikk kunne ha på mennesker med demensdiagnose.
–Min pappa fikk demensdiagnosen da han var 59 år, og jeg 17 år. Det var et tøft møte med sykdommen, men det som fungerte var musikken. Han kunne for eksempel finne på å åpne bildøra mens bilen var i fart, men om hørte vi på musikk oppstod det aldri slike farlige situasjoner og kjøreturen gikk som en drøm. Samme erfaring fikk jeg da jeg skulle klippe håret hans. Med musikk som han likte gikk hårklippen fra å være en nærmest umulig oppgave til å bli en koselig stund for oss begge, forteller hun.
Disse opplevelsene gjorde sterkt inntrykk på Charlotte, som virkelig opplevde kraften musikk hadde på en person med demens på nært hold. Hun observerte også at en ikke spesielt musikkinteressert far uoppfordret begynte å synge mye, og skjønte at det hadde en sammenheng med eksponering av musikk.
–Opplevelsene med pappa og musikken var så heftige, at jeg var nødt til å finne ut mer om sammenhengen mellom musikk og demens. Det ledet meg til kurs i Musikkbasert miljøbehandling, hvor jeg fant alle svarene på de spørsmålene jeg hadde. I løpet av kurset ble det klart for meg at jeg ville inn i helsesektoren for å jobbe med musikk. Jeg var så imponert over hvordan musikken virker på de med for eksempel en demensdiagnose. Heldigvis tok Melhus kommune sjansen på meg som egentlig er musikklærer som miljøterapeut, og her har jeg vært siden, forteller Charlotte.
Magiske øyeblikk
I jobben som miljøterapeut er Charlotte på besøk i hjemmene til noen av brukerne. Der oppstår det av og til noen små magiske øyeblikk når favorittmusikken spilles av, nynnes eller synges.
–Jeg har akkurat startet med musikktiltak hos en mann som har store smerter, og på toppen av flere plager har fått en demensdiagnose. Han elsker å synge, viser det seg, selv om han ikke har vært spesielt musikkinteressert som voksen. Etter å ha kartlagt musikksmaken hans er det barnesanger og norske viser som står høyt i kurs hos han. Han stråler når vi synger og hører musikk sammen. Dette blir også en avlastning for kona, som kan få gjort andre ting uten å ha dårlig samvittighet for at han sitter hjemme alene, forteller Charlotte.
Bli med på webinar om minner og demens.
Dusjing til musikk
Charlotte husker også en episode der hun en stund hadde brukt musikk som miljøbehandling hjemme hos en mann i Melhus. En av hennes kollegaer kom på hjemmebesøk hos denne mannen for å hjelpe han å stelle seg like etter et av Charlottes besøk.
–Min kollega fortalte at hun først trodde at mannen hadde besøk enda, fordi han satt inni stua og sang. Det hadde hun aldri tidligere hørt vedkommende gjøre. Han var blid og glad og ble villig med på stellerutinen. Min kollega fortalte meg at hun aldri før har sunget på jobb, men at hun bare måtte synge sammen med denne mannen som sang av full hals mens han dusjet. Hun husket ikke engang teksten, men fikk hjelp av mannen. Hun sa det var som å møte et helt annet menneske, smiler Charlotte.
Hjelper helsearbeidere
Charlotte ble så bergtatt av musikkens kraft at hun etter hvert også ble veileder i Musikkbasert miljøbehandling. Hun tror at kursdeltakere stort sett opplever at det å bruke musikk som et verktøy gjør arbeidsdagen lettere og bedre.
–Men dette er jo lett, pleier de å si etter å ha testet MMB på jobben etter kurs, ler Charlotte.
–De oppdager at man ikke må ha musikkompetanse for å benytte seg av verktøyene i MMB. Mange synes det er skummelt eller rart å bruke sin egen sangstemme, men kommer man over det hinderet er det så mye å vinne på det. Vil man ikke synge eller nynne bruker man innspilt musikk. Gang på gang har jeg sett ansatte lyse opp når de ser effekten av musikktiltakene de tar i bruk. Det er så utrolig fint å se at verktøyene skaper bedre hverdager både for brukerne og de ansatte, sier hun.
Kartlegger musikksmak
En stor del av MMB-metoden består av å kartlegge musikksmaken til brukeren. Først da kan man se effekt av miljøbehandlingen.
–Det er når musikken virkelig treffer at man blir «bitt av basillen». Er man flere sammen om å bruke musikk i arbeidet, og har ledelsen i ryggen, ser vi at de ansatte lykkes best. Det trengs absolutt ingen forkunnskap om musikk eller sang, for med kursing lærer de ansatte hvordan de skal finne ut hva som passer for deres arbeidsplass og deres brukere. MMB har nærmest uendelige muligheter for tilpasninger, og veien blir til mens man går. Det er bare å stå på, og bruke verktøyene og tiltakene over tid, råder Charlotte.
Har du lyst til å lære Musikkbasert miljøbehandling? Ta kontakt med oss på [email protected].
Da helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte Campus Røstad i starten på oktober, hadde hun med seg gode nyheter til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
– Da skulle det bare mangle at de får pris-indeksert bevilgningene de får via Statsbudsjettet. I 2022 har senteret fått øremerket til sammen åtte millioner kroner –tre millioner til Nord Universitet på vegne av partnerskapet, og fem millioner til opplæringsprogrammet Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang. De får det samme i Statsbudsjettet for 2023 – pluss 200.000 kroner som økning som følge av prisveksten i 2022, fortalte Kjerkol. Hun besøkte Campus Røstad sammen med Tone Wanderås (Ap) fra Levanger.
– Gode nyheter
Prosjektleder Vegar Rangul i Musikkbasert miljøbehandling er glad for det statsråden har å melde.
– Det betyr at vi kan gi enda flere ansatte muligheten til å lære hvordan man systematisk kan bruke musikk og sang som en del av daglige pleie- og omsorgsarbeid. Dette er ansatte i helsesektoren, eldreomsorgen og andre utsatte grupper, sier Rangul.
Ingvild Kjerkol mener at utvikling og spredning av kultur, sang og musikk som metoder i helse- og omsorgstjenesten er viktig for å styrke brukernes opplevelse av mestring, glede og livskvalitet – tross sykdom og funksjonssvikt.
Demper uro og øker velvære
– Jeg vet personer med demens har fått god hjelp til å dempe uro slik at bruken av tvang reduseres. Og at medisineringen i aktuelle brukergrupper reduseres. Det er kjempebra. Dette arbeidet må og skal videreføres. I hvert fall så lenge jeg er helse- og omsorgsminister, sa Kjerkol.
Vegar Rangul sier at evaluering og forskning viser at bruk av metodene til MMB kan gi økt velvære, trivsel og mestring, samtidig som de ansattes arbeidsdag blir bedre.
– Studier viser at systematisk og integrert bruk av musikk og sang i miljøbehandling kan fungere mot uro og depresjon og redusere bruken av psykofarmaka. Opplæringsprogrammet ble evaluert gjennom en kvalitativ undersøkelse i 2019.
Resultatene viste at sang og musikk kan gi en helsefremmende effekt ved redusert forbruk av legemidler.
– Vi har et økende kunnskapsgrunnlag om at kulturdeltagelse kan bidra til å redusere økningen i psykiske lidelser og aldersrelatert tilbakegang, men fortsatt er det behov for kunnskap og forskning for å kunne målrette og belyse kulturens fulle potensiale til å bedre folkehelsen. Men prioriteringen av kompetansesenteret for videre satsing på kultur og helse er et godt grunnlag for å støtte et økt samarbeid mellom helse- og kultursektor for å realisere kulturens potensiale til å bedre bedre folkehelsa, sier Rangul.
Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i Kompetanseløft 2025. Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er ansvarlig for opplæringsprogrammet. I 2021 deltok nesten 1.500 deltakere fra samtlige fylker på de ulike kurs og videreutdanninger i MMB.
Les mer »Fikk du ikke med deg webinaret om hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Du kan se det i sin helhet her:
Program
Hva er opplæringsprogrammet «Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse for ansatte i helse og omsorg»?
Vegar Rangul, førsteamanuensis og prosjektleder Musikkbasert miljøbehandling
(9:30 i opptaket) Hvordan kan musikk, sang og bevegelse gi en bedre omsorg for personer med kognitiv svikt. Musikkens påvirkning på hjerne og sinn, kartlegging av musikkpreferanser og konkrete tiltak som helse- og omsorgsarbeidere og andre kan gjennomføre.
Audun Myskja, lege og nevrologisk musikkterapeut
(23:00 i opptaket) ABC Musikkbasert miljøbehandling – bruk av musikk, sang og bevegelse i tjenester til eldre og personer med utviklingshemming
Inger Molvik, Nasjonalt senter for aldring og helse
(39:00 i opptaket) Kulturskolen som samarbeidspart i arbeidet med Musikkbasert miljøbehandling – hvorfor og hvordan, hva og hvem?
Ragnhild Skille, rådgiver i Norsk Kulturskoleråd
(55:30 i opptaket) Hvordan komme i gang med opplæringa i kommunen – oppsummering og videre arbeid?
Hilde Heimli, dr. philos og opplæringsleder Nasjonalt senter for aldring og helse og Vegar Rangul, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Arrangører: Nasjonalt senter for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, i samarbeid med Norsk kulturskoleråd.
Anja Paulsen tok videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling i 2017. Les hvorfor dette studiet har blitt så viktig for henne og hvorfor akkurat denne videreutdanningen hjelper henne både på jobb og privat.
– Jeg opplevde dette studiet som gøy, lærerikt, engasjerende og veldig viktig. Vi hadde utrolig dyktige lærere og foredragsholdere, som gjør at jeg faktisk husker det jeg lærte på dette studiet, slik at jeg kan bruke det i hverdagen min. Det var en blanding av teori og praksis, mye latter, god stemning og mange nye venner, sier Anja.
I sin nåværende jobb som aktivitør ved et sykehjem i Trondheim, får hun stadig bruk for det hun lærte på videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling.
– Jeg lærte å bruke bevegelse, følelser, rytme og persontilpasset musikk, både individuelt og i gruppe. Det har blitt til at jeg alltid tenker på hvordan jeg kan integrere Musikkbasert miljøbehandling, spesielt hvis det oppstår vanskelige situasjoner i arbeidshverdagen. På videreutdanningen fikk vi studentene mange tips og triks for hvordan vi kan takle ulike situasjoner som oppstår ofte på jobb, for eksempel situasjoner knyttet til med personer med demensdiagnose eller utfordrende adferd, forteller hun.
Vil du anbefale dette studiet til andre?
– Svaret er JA med store bokstaver. Av mange videreutdanninger jeg har tatt tidligere er det dette jeg ville satt på førsteplass, sier Anja.
– Metodene vi lærte vil alltid være med meg, både i arbeidslivet og privat. Man går faktisk glipp av noe hvis man ikke søker på denne videreutdanningen, mener Anja.
Har du også lyst til å lære metodene som kan prege framtidas helse- og omsorgsarbeid? Ved å bruke musikk, sang og bevegelse som et arbeidsverktøy kan arbeidsdagen bli lettere og enda mer inspirerende. Dette er nyttige verktøy for deg som jobber innen helse i en krevende tid.
Dette kan du lære på høstens videreutdanning «Musikkbasert miljøbehandling» ved Nord universitet, Campus Levanger. Studiet er samlingsbasert.
Studiet vektlegger kunnskap og ferdigheter om hvordan musikk, sang og bevegelse vil være et alternativ og supplement til tradisjonell medisinsk behandling. Dette gjelder både som generelle miljøtiltak og som individualisert behandling. Studiet vektlegger musikk som effektivt arbeidsverktøy og skal gi trening i stemmebruk, rytmikk og dans/bevegelse. Studiet gir innføring i hvordan musikk påvirker, hjerne, kropp og følelser og hvorfor dette er særlig viktig i arbeid med mennesker med funksjonsnedsettelse og demens. Det vil også bli gitt en innføring i betydningen av tverrfaglig samarbeid.
Les mer om videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling her
Les mer »
Studiet passer for sykepleiere eller andre som jobber med mennesker som har psykiske problemer, rus-relaterte problemer, aldersrelaterte sykdommer og demens.
Start: 05.09.2022
Slutt: 20.12.2022
Søknadsfrist: 20.06.2022
Undervisningsform: Studium med fysiske samlinger på Gjøvik
Studiepoeng: 15
Innhold i studietDet terapeutiske verktøyet som deltakerne lærer i studiet, skal bidra til å gjøre den daglige pleie av pasienter lettere, redusere uro, utagering, redusere medisinforbruk, øke den generelle trivsel og frigjøre tid for personalet. Aktuelle tema på studiet er musikk, sang, rytmisk trening, dans/bevegelse og stemmebruk, metoder innen individualisert musikk, sang og bevegelse, samt hvordan kartlegge, måle, dokumentere, evaluere, følge opp, om samarbeid internt og på tvers av fagprofesjoner.Musikkbasert miljøbehandling bygger bro mellom humanistisk, samfunnsvitenskapelig og naturvitenskapelig forskning og har følgende elementer:
- Bruk av musikk, sang, bevegelse i arbeid med ulike målgrupper i et mangfolds perspektiv.
- Musikk, sang og bevegelse, for enkeltpersoner og grupper.
- Musikk og sang for å regulere atferd, kommunikasjon, konsentrasjon og oppmerksomhet.
- Integrert tilnærming til musikk i form av enten lytting, deltagelse på konserter, kor og/eller egenmusisering og dets forhold til kropp/sinn-samspillet.
- MMB kan forstås som en kombinasjon av aktive og passive musikkteknikker som inkluderer aktiv involvering som å spille instrumenter, sang og dans (bevegelse) og passive teknikker som å lytte til musikk og lydmiljøets betydning.
- Systematisk kartlegging av nåsituasjon, behov og musikkpreferanser, skissere tiltak.
- Dokumentere/ journalføre/ loggføre de musikkbaserte tiltak/ aktivitetene.
- Lydmiljøets betydning – tilrettelegge lydmiljø (bruk av media, støykilder).
- Systematisk bruk av rytme som støtte ved gange, trening, lek og andre aktiviteter.
- Implementere MMB og innarbeide elementene som en naturlig del av daglig aktivitet og behandling.
Opptakskrav: Minimum bachelorgrad innen helse- og sosialfag eller andre relevante fag.
Kurset har 3 obligatoriske samlinger a 3 dager på NTNU Gjøvik, Høst 2022.
Samling 1: 5. – 7. september.Samling 2: 10. – 12. oktober.Samling 3: 7. – 9. november.Kursform/Undervisning:
Det pedagogiske opplegget vil veksle mellom forelesning, øvinger og arbeid i grupper. Teoridelen blir illustrert med kliniske eksempler og videoillustrasjoner. Arbeid med pensum, praktiske oppgaver og øvinger mellom samlingene.I tillegg brukes rollespill og gruppearbeid, som også følges opp på hjemstedet/arbeidsplassen.Læringsformer og aktiviteter: Forelesninger, seminar, ekskursjon.
Les alt om kurset herVi tar forbehold om tilstrekkelig antall deltakere for å kunne starte kurset.
Hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse (Musikkbasert miljøbehandling) er en del av Kompetanseløft 2025.
Torsdag 16. juni kl 1200-1300. Webinaret er gratis.
Arrangører: Nasjonalt senter for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, i samarbeid med Norsk kulturskoleråd.
Målgruppe: Helse- og omsorgsarbeidere, ledere i helse- og omsorgsektor, ansatte ved utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) og ansatte i kulturskolene.
Program
Kl 1200: Hva er opplæringsprogrammet «Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse for ansatte i helse og omsorg»?
Vegar Rangul, førsteamanuensis og prosjektleder Musikkbasert miljøbehandling
Kl 1210: Hvordan kan musikk, sang og bevegelse gi en bedre omsorg for personer med kognitiv svikt. Musikkens påvirkning på hjerne og sinn, kartlegging av musikkpreferanser og konkrete tiltak som helse- og omsorgsarbeidere og andre kan gjennomføre.
Audun Myskja, lege og nevrologisk musikkterapeut
Kl 1225: ABC Musikkbasert miljøbehandling – bruk av musikk, sang og bevegelse i tjenester til eldre og personer med utviklingshemming
Inger Molvik, Nasjonalt senter for aldring og helse
Kl 1240: Kulturskolen som samarbeidspart i arbeidet med Musikkbasert miljøbehandling – hvorfor og hvordan, hva og hvem?
Ragnhild Skille, rådgiver i Norsk Kulturskoleråd
Kl 1250: Hvordan komme i gang med opplæringa i kommunen – oppsummering og videre arbeid?
Hilde Heimli, dr. philos og opplæringsleder Nasjonalt senter for aldring og helse og Vegar Rangul, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Med forbehold om endringer
Les mer »