
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg gjennomfører opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling sammen med Nord universitet. Dette skjer i nært samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
Målgruppe
Målgruppene for opplæringsprogrammet vil være ulike yrkesgrupper og ansatte i helse- og omsorgstjenestene, som arbeider med brukere/pasienter i alle aldre og med ulike sykdommer og lidelser. Dette inkluderer ansatte med ulikt utdanningsnivå, og er tilrettelagt slik at ulike grupper får tilpasset opplæring parallelt som passer den enkeltes yrkesutøvelse.
Forankring
Musikkbasert miljøbehandling er skrevet inn i kvalitetsreformen Meld. St. 15 (2017 - 2018) Leve hele livet og knyttes til Kompetanseløft 2025.
Oppdraget er gitt av Helsedirektoratet og i Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg. I meldingen redegjøres det for nyere studier som viser at ”når ansatte får mulighet til å bruke sang og musikkterapeutisk, fungerer det mot uro og depresjon ved demens eller mot utagering ved stell og daglige aktiviteter" (Myskja 2011, Sandell 2013).
«Systematisk bruk av sang og musikk kan redusere uro ved stell og redusere bruk av tvang i demensomsorgen»
(Myskja, 2012)
Nevrologien viser at det å lytte til musikk øker positive følelser i hjernens "belønningsenter". Musikkstimulering bidrar til økt frigjøring av dopamin (kroppens naturlige rusmiddel) (Salimpoor et al., 2011)
Musikkbasert miljøbehandling administreres og koordineres av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg med kontorsted Levanger (Nord universitet)
Musikkbasert miljøbehandling i media
Kari Hæreid (89) er en av beboerne på Bergen Røde Kors sykehjem som gleder seg over at musikk erstatter medisin.
TV2 omtalte bruk av Musikkbasert miljøbehandling ved Bergen Røde Kors Sykehjem april 2019.

VG skrev 13.april 2019 er reportasje om bruk av musikk i eldreomsorgen med eksempler fra Nesbru bo- og omsorgssenter i Asker hvor sang og musikk får stor plass i hverdagen.

– Musikk har magisk kraft og en fantastisk virkning på hjernen, sa Geir Olve Skeie på Erfaringskonferansen om Musikkbasert miljøbehandling i forrige uke.
Overlegen, professoren og forfatteren holdt innlegg om Musikk i hjernen under Erfaringskonferansen som ble arrangert på Scandic Hell 29. mars.
Aldring og helse.no publiserte artikkel om Erfaringskonferansen.
Når dagen blir litt tung, hjelper det å trø takten til toner av Asmund Bjørken.
Engang til! Ragnhild Norum har funnet rytmen til en komposisjon av Asmund Bjørken. –Tra-la-li-lei-tra-la-li-lei. Fram og tilbake oppholdsrommet på post 1 går gammeldans-polonesen sammen med Solveig Irene Ness, skriver Innherred 2.februar.
Artikkelen omhandler personsentrert omsorg og bruk av blant annet Musikkbasert miljøbehandling.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) er så begeistret for Feviktun bo- og omsorgssenters satsing på Musikkbasert miljøbehandling at hun kom
for å se og høre tilbudet på nært hold mandag 5.november.
Grimstad Adressetidende omtaler saken:
«Ministeren kjenner godt til arbeidet som gjøres ved bo- og omsorgssenteret, så godt at senteret har blitt trukket særskilt fram i regjeringens
eldrereform «Leve hele livet» som et eksempel andre kommuner bør lære av. Michaelsen har imidlertid hatt et ønske om å få komme og se senteret på nært hold, hva
de gjør og hvordan de lykkes så godt med å få betydelig mindre bruk av tvang, uro og aggresjon blant beboerne. Alt etter at de satset på mer bruk av sang og musikk som en del av behandlingstilbudet i hverdagen.» skriver avisa.
Musikkbasert miljøbehandling løftes fram som et av tiltakene under Helsehjelp i den nye kvalitetsreformen Leve hele livet, Meld St. 15 (2017-2018).
Musikkbasert miljøbehandling en del av fremtidens eldrepolitikk
Målet er å jobbe for at eldre skal kunne ha gode hverdager, også når helsen etter hvert kan svikte. Eldre skal kunne få være aktive og delta i sosiale fellesskap, og eldre skal kunne få bidra med sine ressurser og bli verdsatt.