MMB – en videreutdanning for alle

Av Alexandra Dahlen | 14. mars 2024

– Du trenger ikke å studere musikk eller være sanger for å kunne bruke verktøyene i musikkbasert miljøbehandling, sier helsefagarbeider Pawel Matusiak.

Portrettbilde av Pawel Matusiak. Foto: Alexandra DahlenNavn: Pawel Matusiak

Stilling: Helsefagarbeider

Arbeidssted: Valentinlyst HVS

Kurs/videreutdanning: Videreutdanning i MMB høsten 2023

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er å hjelpe andre. Det er utrolig givende å se at pasientene har det trygt og har det bra på grunn av den jobben jeg gjør.

Hvorfor tok du videreutdanning i MMB?

Jeg ble tipset om videreutdanningen av en kollega. Det at videreutdanningen handlet om både musikk og helse gjorde meg nysgjerrig. Jeg har tidligere studert musikk som er min store hobby. For meg var det derfor interessant å lære mer om hvordan musikk kan benyttes som et virkemiddel innen helse- og omsorg.

I tillegg så var videreutdanningen samlingsbasert og varte bare et semester, noe som gjorde det mulig for meg å kombinere utdanning med jobb.

Hvordan opplevde du utdanningen?

Videreutdanningen var kjempespennende. Foreleserne var dyktige, og jeg opplevde videreutdanningen som ryddig og godt organisert.

Det jeg likte best var variasjonen i fagene, i temaene og det vi lærte. Vi lærte f.eks. om hvordan musikk påvirker hjernen, vi lærte om joik og fikk prøve å joike, vi fikk teste ut ulike øvelser for å skape trygget og vi fikk danse. Det var liksom en ny overraskelse hver undervisningsdag, og det likte jeg godt.

I tillegg hadde vi et godt samhold i klassen. Vi holder fortsatt kontakten med hverandre.

Hva har du lært i løpet av utdanningen og hvordan har du tatt i bruk ny kunnskap?

Først og fremst har jeg blitt mer bevisst på effekten av å bruke sang og musikk, og gevinsten av det. Jeg har lært meg enkle øvelser som jeg kan bruke for å aktivisere pasientene på avdelingen.

I tillegg har jeg lært at du kan synge med den stemmen du har, og jeg har blitt mer komfortabel med å synge selv. Det trenger ikke å være pent. Det trenger ikke å være perfekt. Det viktigste er at du bruker stemmen din.

Det å gå litt ut av egen komfortsone var det jeg likte best under videreutdanningen. Jeg har aldri sunget eller danset i mitt liv, men etter videreutdanningen merker jeg at jeg lettere tar i bruk sang sammen med pasientene. Jeg kan ikke så mange sangtekster, men jeg er god på melodi. Og det er så fint å se at pasientene setter pris på det.

Har du en opplevelse med MMB som har gjort spesielt inntrykk på deg?

Det var en pasient som spurte meg om vi skulle synge sammen. Selv om jeg ikke er så glad i å synge eller kan så mange sangtekster, så sa jeg at det kunne vi gjerne gjøre. Jeg kom med noen forslag til sanger vi kunne synge. «Alle fugler» ble for barnslig, men «Heal the world» av Michael Jackson falt i smak. Vi sang første og andre vers sammen. Det var en veldig hyggelig og rolig stund, både for pasienten og for meg.

Hvem passer videreutdanningen i MMB for?

Jeg tenker egentlig at alle kan ha nytte av denne videreutdanningen. Kanskje spesielt helsepersonell som jobber med personer som har utfordringer med atferd, uro eller angst, eller personer som har en interesse for musikk.

Er det noe annet du ønsker å dele?

Jeg komponerer og arrangerer en del musikk selv, og da spesielt til piano. Flere av stykkene jeg har skrevet har jeg spilt for pasientene mine. Selv om ikke alt faller i smak, er det fint å se at de kan ha glede av den musikken jeg skriver.

Musikken bidrar til å senke roen på avdelingen, noe som er viktig på en skjermet avdeling hvor pasientene ofte har utfordringer med uro og angst.

Jeg spiller også for andre HVS/sykehjem i Trondheim, ikke bare der jeg jobber. Dette setter både ansatte og pasienter stor pris på. Det handler om å glede andre og bidra der man kan.

 

Les om flere erfaringer med MMB:

 

Kunne du ha tenkt deg å ta videreutdanning i MMB? Les mer om videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling og søk plass her >>

Relaterte artikler