Hva sier forskning om musikkterapi for behandling av psykiske lidelser?
Hvor mye er det forsket på bruk av musikkterapi for behandling av voksne personer med psykoselidelser, og hva […]
Les mer »Musikkterapi gir Alzheimer pasienter bedring allerede etter fire behandlinger
I en spansk studie som nylig ble publisert, ble det vist at allerede etter 4 […]
Les mer »“Musikken er livet, det” – integrert musikk i behandling av demens ved sykehjem
Overlege Audun Myskjas doktorgrad i musikkterapi ved Universitetet i Bergen ser på hvordan man kan […]
Les mer »Musikkterapi hindrer utagering hos pasienter med demens
Demensrammede personer som har en mer eller mindre utagerende oppførsel, blir ofte mer medisinert enn […]
Les mer »Tapt hørselsminne etter hjerneslag ble forbedret av å høre på musikk og lydbok
Tapt hørselsminne etter hjerneslag ble forbedret av å høre på musikk og lydbok. Les […]
Les mer »Musikk motvirker stress og styrker immunforsvaret
Visste du at det å lytte til eller spille musikk demper stress, styrker immunforsvaret ditt […]
Les mer »Musikkterapi gir betydelig forbedring i destruktiv adferd
En studie gjort av Chang YS, Chu H og Yang CY (2015) viser at musikkterapi […]
Les mer »Musikk utvikler språkkunnskapene
Musikktrening utvikler hjernens språkevne. Musikk kan derfor brukes til å styrke språkkunnskapene til barn og […]
Les mer »I en spansk studie som nylig ble publisert, ble det vist at allerede etter 4 musikkterapi timer så man kognitive endringer hos de som deltok i studien. Denne studien omfattet 42 pasienter som hadde diagnosen “mild til moderat Alzheimer”, og hvor disse var deltakere i musikk terapi som varte i 6 uker. Det ble observert signifikante bedringer både når det gjaldt hukommelse og evnen til å orientere seg både hos de med mild og moderat form for Alzheimer.
En ganske vanlig konsekvens av sykdommen er at pasientene opplever depresjon, blant annet på grunn av at funksjoner og ferdigheter forsvinner. Men også denne delen av sykdommen ble vist å ha bedret seg. Hos gruppen med moderat Alzheimer fant man også bedringer i forhold til: delirium, hallusinasjoner, agitasjon, irritabilitet og språk vansker. Studien konkluderer til slutt med at musikk terapi bedrer altså noen kognitive, psykologiske og adferds messige endringer hos pasienter med Alzheimer. Ved å kombinere musikkterapi med dans vil bedring av motoriske ferdigheter samt svekkelse av andre funksjoner være interessante tema for eventuell videre forskning.
Les mer »Overlege Audun Myskjas doktorgrad i musikkterapi ved Universitetet i Bergen ser på hvordan man kan bruke musikk i behandlingen av demens ved sykehjem.
Musikk kan hjelpe mot uro ved demens. Musikken må tilpasses den enkeltes behov. Individualisert musikk, en enkel metode som kan brukes av helsearbeidere uten musikkutdanning, er vellykket innført ved fem sykehjem i en norsk region, og integrert i sykepleie- og hjelpepleierutdanning i samme område. Musikk kan øke velvære og mestring, særlig via økt vitalitet, glede og indre ro.
Riktig bruk av musikk kan gi en modell for gode miljøtiltak, og hjelpe ansatte til å forstå beboernes behov bedre, særlig ved langtkommende demens med språkløshet. Riktig bruk av musikk krever systematikk – tilfeldig bruk av musikk kan fungere som støy, og forverrer demenssymptomer. De nyutviklede metodene individualisert musikk og omsorgssang kan innføres på sykehjem og integreres i vanlige behandlingsopplegg, uten store ekstrakostnader. Metodene gir positive resultater, både på symptomer som uro og øker velværet, også over tid.
Samarbeid mellom musikkterapeut og ansatte i innføring og utvikling av musikktiltak gir best resultater over tid.
For å få tilgang på doktorgradsavhandlingen, ta kontakt med Audun Myskja på [email protected].
Les mer »Demensrammede personer som har en mer eller mindre utagerende oppførsel, blir ofte mer medisinert enn andre, har nedsatt livskvalitet og gir stress hos både pasienter og pårørende. Denne studien viser at seks uker med musikkterapi har en signifikant dempende effekt hos disse pasientene, noe som får betydning for medisineringen av pasientene.
Les mer her
Visste du at det å lytte til eller spille musikk demper stress, styrker immunforsvaret ditt og kan lindre allergiske reaksjoner?
I denne artikkelen kan du lese om de positive effektene musikk har på både kropp og sinn!
Les mer »En studie gjort av Chang YS, Chu H og Yang CY (2015) viser at musikkterapi har en betydelig effekt på forstyrrende atferd hos personer med demens, en moderat effekt på angst og depressivt stemningsleie og en liten effekt på kognitiv funksjon.
Studien baserer seg på et arbeid gjort de siste 15 årene. Studien konkluderer med at individuell musikkterapi gitt til pasienter en gang i uken kan være virkningsfullt. Musikkterapi i grupper kan gis flere ganger i uken for å redusere forstyrrende atferd, angst og depressivt stemningsleie. Musikkterapi er en kostnadseffektiv og underholdende behandling og kan være nyttig for kliniske sykepleiere for å skape et miljø som bidrar til trivsel for pasienter med demens.
Les mer »Musikktrening utvikler hjernens språkevne. Musikk kan derfor brukes til å styrke språkkunnskapene til barn og unge, ifølge professor Nina Kraus fra Nortwestern University i Chicago. Professor Kraus har utviklet en måte å måle nervecellenes respons på ulike lyder hos mennesker.
Både aldring, autisme, leseproblemer og fattigdom har vist seg å være forbundet med vanskeligheter ved å oppfatte lyd. Med sin metode har Nina Kraus funnet ut nøyaktig hvilke aspekter av hørselen som er berørt i de ulike tilfellene. Hun koblet elektroder på utsiden av hodet til mennesker, og målte nervecellenes reaksjon. Svært facinerende var det at kurvene i den elektriske aktiviteten i nervecellene så nesten lik ut som lydbølgene fra blant annet Mozart og Deep Purple.
Les mer »