Starter kor i hjemmetjenesten
Charlotte Stav samler mottakere av hjemmetjenester til korøvelse. Miljøterapeut Charlotte Stav er i full gang med å danne et kor […]
Les mer »Vi tilbyr fagdag i Musikkbasert miljøbehandling for sykepleiestudenter
Vi tilbyr fagdag i Musikkbasert miljøbehandling (MMB) for bachelorutdanning i sykepleie ved høgskoler og universiteter […]
Les mer »Delte kunnskap om musikk og sang som verktøy
Kompetansesenteret deltok med faglig og kulturelt påfyll på Aldring i Norge-dagene i Oslo.
Les mer »Brukte musikk, sang og bevegelse på praktisk eksamen
Med rollespill og praktiske øvelser gjennomførte studentene i Musikkbasert miljøbehandling sin praktiske eksamensdel. –Hei folkens, […]
Les mer »Bruker kultur systematisk for å øke livskvalitet i helsesektoren
Som student i Musikkbasert miljøbehandling lærer Grethe Korssletten å bruke kultur for å fremme helse i jobben som sykepleier.
Les mer »Møter hele mennesket med musikk
Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.
Les mer »Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol: – Kultur, sang og musikk som metode styrker opplevelse av mestring, glede og livskvalitet
Da helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte Campus Røstad fredag ettermiddag, hadde hun med seg gode nyheter til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Les mer »Se webinaret «Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse»
Fikk du ikke med deg webinaret om hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Les mer »Anja om Musikkbasert miljøbehandling: – Et studie jeg vil anbefale til alle
Anja Paulsen tok videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling i 2017. Les hvorfor dette studiet har blitt så viktig for henne og hvorfor akkurat denne videreutdanningen hjelper henne både på jobb og privat.
Les mer »Musikkbasert miljøbehandling ved NTNU Gjøvik høst 2022
Studiet Musikkbasert miljøbehandling starter opp ved NTNU Gjøvik høsten 2022. Kurset vil gi innsikt i […]
Les mer »Webinar: Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse
Hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse (Musikkbasert miljøbehandling) er en del av Kompetanseløft 2025.
Les mer »Fra den prisbelønte og rørende dokumentarfilmen «Alive inside: A Story of Music and Memory». Her følger vi blant annet Henry og vi får se hvordan musikk lyser opp tilværelsen samt bedrer språkferdighetene til både han og andre med diagnosen Alzheimer. Filmen er produsert i USA, men den viser samtidig at musikk er et internasjonalt «språk».
Les mer »Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling er er viktig del av kompetansesenterets virksomhet. Vil du vite mer om hva vi jobber med klikk her for å lese vårt nyhetsbrev og besøk vår hjemmeside.
Hvordan kan regelmessig deltakelse i sanggrupper hjelpe mennesker med pustebesvær?
Det ønsker engelske forskere å finne svar på gjennom prosjektet «Singing for Better Breathing». Deltakerne rapporterer om positive resultater etter kun få gjennomføringer. Færre lungebetennelser, mindre kortpustethet – og bedre humør, er noe av det deltakerne forteller om.
Les mer »
Opplæringsprogrammet «Musikkbasert miljøbehandling» er en nyutviklet miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang i helse- og omsorgstjenesten. Satsningen er forankret i Stortingsmelding 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg og i Demensplan 2020. Det er ikke nødvendig med forhåndskunnskap innen sang og musikk for å delta. Programmet er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet
Nye verktøy
Målsettingen er å gi ansatte i helse- og omsorgstjenestene kompetanse i miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang slik at musikk og sang integreres systematisk og helhetlig i den enkelte brukers/pasients behandlingstilbud. Dette vil skje ved at deltakerne gis verktøy og metoder til å kartlegge brukernes/pasientenes behov og preferanser. Med utgangspunkt i kartleggingen skal de sørge for at musikk og sang tilpasset den enkeltes behov tas i bruk og dokumenteres gjennom journalføring på lik linje med andre typer behandling og medikamenter. I første omgang vektlegges eldre- og demensomsorg. Andre målgrupper er pasienter og brukere innen psykiatri, rus og psykisk helsevern
Nasjonalt arbeid
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Nord Universitet ( tidligere HiNT) og skal lede det nasjonale arbeidet med å lære helse- og omsorgsarbeidere å bruke musikk og sang på jobb. Med seg på laget har de Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse (Aldring og helse) og Bergen Røde Kors Sykehjem (BRKS). Aldring og helse har utviklet et landsomfattende opplæringsprogram knyttet til demensomsorgen, der miljøbehandling med musikk inngår. BRKS har som institusjon en pionerrolle i utvikling av musikkbasert miljøbehandling innenfor demensomsorgen. Kavlifondet har gjennom flere år støttet utviklingen av musikkbasert miljøbehandling.
Forskningsbasert
I de senere årene har ulike miljøtiltak og nye måter å møte pasientgrupper på vist seg å ha god effekt på behandling, trivsel, medikamentbruk og personellressurser. Nyere studier viser at når ansatte får mulighet til å bruke sang og musikk terapeutisk, fungerer det mot uro og depresjon ved demens eller mot utagering ved stell og daglige aktiviteter (Myskja 2012 og Sandell 2013). Bruk av sang, musikk og andre kulturtiltak i omsorgsarbeidet er forankret i Stortingsmelding 29 (2012-2013) Morgensdagens omsorg, kap 5.2.1. I første omgang gjelder programmet perioden 2015-2017, med fem millioner på Statsbudsjettet for 2016.
Trykk her for å lese stortingsmeldingen på regjeringens nettside.
Les mer »