Starter kor i hjemmetjenesten
Charlotte Stav samler mottakere av hjemmetjenester til korøvelse. Miljøterapeut Charlotte Stav er i full gang med å danne et kor […]
Les mer »Vi tilbyr fagdag i Musikkbasert miljøbehandling for sykepleiestudenter
Vi tilbyr fagdag i Musikkbasert miljøbehandling (MMB) for bachelorutdanning i sykepleie ved høgskoler og universiteter […]
Les mer »Delte kunnskap om musikk og sang som verktøy
Kompetansesenteret deltok med faglig og kulturelt påfyll på Aldring i Norge-dagene i Oslo.
Les mer »Brukte musikk, sang og bevegelse på praktisk eksamen
Med rollespill og praktiske øvelser gjennomførte studentene i Musikkbasert miljøbehandling sin praktiske eksamensdel. –Hei folkens, […]
Les mer »Bruker kultur systematisk for å øke livskvalitet i helsesektoren
Som student i Musikkbasert miljøbehandling lærer Grethe Korssletten å bruke kultur for å fremme helse i jobben som sykepleier.
Les mer »Møter hele mennesket med musikk
Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.
Les mer »Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol: – Kultur, sang og musikk som metode styrker opplevelse av mestring, glede og livskvalitet
Da helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte Campus Røstad fredag ettermiddag, hadde hun med seg gode nyheter til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Les mer »Se webinaret «Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse»
Fikk du ikke med deg webinaret om hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Les mer »Anja om Musikkbasert miljøbehandling: – Et studie jeg vil anbefale til alle
Anja Paulsen tok videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling i 2017. Les hvorfor dette studiet har blitt så viktig for henne og hvorfor akkurat denne videreutdanningen hjelper henne både på jobb og privat.
Les mer »Musikkbasert miljøbehandling ved NTNU Gjøvik høst 2022
Studiet Musikkbasert miljøbehandling starter opp ved NTNU Gjøvik høsten 2022. Kurset vil gi innsikt i […]
Les mer »Webinar: Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse
Hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse (Musikkbasert miljøbehandling) er en del av Kompetanseløft 2025.
Les mer »Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerte webinaret «Systematisk bruk av sang og musikk for helse- og omsorgsarbeidere» torsdag 24.september kl 12.00-13.15.
Webinaret tok utgangspunkt i Musikkbasert miljøbehandling – et opplæringsprogram som tilbyr kurs- og utdanning over hele landet for ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren som ønsker å lære miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse brukt innenfor kliniske rammer. Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i eldremeldingen Leve hele livet. Les mer om Musikkbasert miljøbehandling her.
Webinarets målgruppe var ansatte og ledere innen helse- og omsorgssektoren, kulturansatte og andre.
Program:
- Hva er miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang. Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes som en integrert del av daglig pleie- og omsorgsarbeid, og hvilke effekter kan vi få. Odd Håpnes, daglig leder i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Odd sin presentasjon finner du her.
- Musikkbasert miljøbehandling som en del av ABC-opplæringen til Aldring og helse. Inger Molvik, prosjektleder Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
Inger sin presentasjon finner du her.
- Bruk av musikk og sang som en naturlig del av pleie- og omsorgsarbeidet i hverdagen. Charlotte Stav, musikkpedagog/miljøterapeut, Hølonda helse- og omsorgssenter, Melhus kommune
PP Charlotte 24.september 2020.
Charlotte sin presentasjon finner du her.
På hjemmesiden
På hjemmesiden om Musikkbasert miljøbehandling finnes informasjon om de ulike delene av Opplæringsprogrammet.
I vår ressursbank finnes også materiell tilrettelagt for våre deltakere i opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling. Dette er åpent for alle og kan lastes ned og skrives ut. Der finnes blant annet ferdige spillelister (Linker til spotify), skjema for kartlegging av musikk, sangliste, skjema for registrering av døgnrytme/atferd osv.
Har du spørsmål, eller vil du ha informasjon om kurs – send oss e-post: [email protected]
Les mer »Denne uka startet studiet Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng) ved Nord universitet i Levanger. 27 studenter er tatt opp denne høsten.
Dette er det femte kullet med studenter som tar Musikkbasert miljøbehandling.
Studiet gir en oversikt over helseutfordringene i samfunnet og hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og økt verdighet. Det omfatter arbeid knyttet til aldersrelaterte sykdommer og demensomsorg, psykisk helsearbeid og rusforebygging.
Studiet er en del av opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling.
Målgruppen er ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren. Studiet retter seg også mot kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse-, omsorg- og oppvekstsektoren.
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerer webinaret «Systematisk bruk av sang og musikk for helse- og omsorgsarbeidere».
Tidspunkt: 24.september 2020 kl. 12.00-13.15
Webinaret tar utgangspunkt i Musikkbasert miljøbehandling – et opplæringsprogram som tilbyr kurs- og utdanning over hele landet for ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren som ønsker å lære miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse brukt innenfor kliniske rammer. Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i eldremeldingen Leve hele livet. Les mer om Musikkbasert miljøbehandling her.
Webinaret passer for ansatte og ledere innen helse- og omsorgssektoren, kulturansatte og andre.
Webinaret blir gjennomført på Zoom og innloggingslenke blir sendt til din e-postadresse i forkant av webinaret.
Program:
- Hva er miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang. Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes som en integrert del av daglig pleie- og omsorgsarbeid, og hvilke effekter kan vi få. Odd Håpnes, daglig leder i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
- Musikkbasert miljøbehandling som en del av ABC-opplæringen til Aldring og helse. Inger Molvik, prosjektleder Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
- Bruk av musikk og sang som en naturlig del av pleie- og omsorgsarbeidet i hverdagen. Charlotte Stav, musikkpedagog/miljøterapeut, Hølonda helse- og omsorgssenter, Melhus kommune
- Spørsmål fra deltakere. Spørsmål sendes inn av deltakerne under webinaret.
Webinaret er gratis og påmeldingen er åpnet. Meld deg på via dette skjemaet.
Du trenger ikke å ha lastet ned Zoom for å delta på webinaret.
Les mer »
Videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg startet opp ved Nord sitt studiested i Levanger denne uka.
Bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid
Å bruke menneskets iboende ressurser er viktig i et helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende perspektiv, innenfor psykisk helsearbeid, rusomsorg, eldre- og demensomsorg. 21 studenter skal våren 2020 gjennomføre tre samlinger på til sammen 10 dager for å få en teoretisk og praktisk innføring i systematisk bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid.
Studiet er en del av det nasjonale opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling, og gjennomføres i regi av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i samarbeid med Nord Universitet.
Handlingskompetanse til helsearbeidere
Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studentene allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Studiet åpnet med kunstneriske innslag med poesi, musikk og sang ved blant annet Anders Dalane og Roar Tromsdal, begge fra Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur ved Nord universitet.
Studiet tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studenten allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Videreutdanning: Kunst og kultur i helse og omsorg
Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling
Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i Kompetanseløft 2020. Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er ansvarlig for opplæringsprogrammet.
Musikkbasert miljøbehandling er skrevet inn i kvalitetsreformen Meld. St. 15 (2017 – 2018) Leve hele livet.
Les mer »Videreutdanningen kunst og kultur i helse og omsorg starter opp ved Nord universitet vår 2020.
Videreutdanningen er på 15 stp. og gjennomføres med tre samlinger på til sammen 10 dager ved Nord universitet, Levanger.
Bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid
Studiet gir teoretisk og praktisk innføring i systematisk bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid. Å bruke menneskets iboende ressurser er viktig i et helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende perspektiv, innenfor psykisk helsearbeid, rusomsorg, eldre- og demensomsorg.
Målgruppe: Studiet tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studenten allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Mer informasjon, studieplan og lenke til søknadsskjema finner du her
Søknadsfristen er 15.november 2019.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg var invitert da Helseminister Bent Høie var på temamøte om framtidens eldreomsorg i forbindelse med den nye kvalitetsreformen Leve Hele Livet.
Det åpne temamøtet var initiert av Levanger Høyre og Verdal Høyre, lagt til Campus Levanger, Nord universitet.
Reformen Leve Hele Livet skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger, gi trygghet for at eldre får god hjelp når de har behov for det, at pårørende kan bidra uten at de blir utslitt og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene. Meldingens hovedfokus er å skape et mer aldersvennlig Norge og finne nye og innovative løsninger på de kvalitative utfordringene knyttet til aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp, sammenheng og overganger i tjenestene.
Kompetansesenteret invitert
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg var invitert til temamøtet ved Campus Levanger for å vise hvilke muligheter som finnes ved å ta i bruk kulturelle virkemidler i eldreomsorgen. Styreleder Vegar Rangul og daglig leder Odd Håpnes presenterte både kompetansesenteret og det nasjonale opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling (MMB) som kompetansesenteret er en del av.
– Invitasjonen fra statsråden var en unik mulighet til å ha dialog med politisk ledelse om framtidas eldreomsorg. Å gi helsearbeiderne som står i den daglige pleie- og omsorgen verktøy innen musikk, sang og bevegelse er noe som statsråden personlig er opptatt av. Leve hele livet handler om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre, derfor er det spesielt fint å kunne gi en oppdatering på utviklingen av det nasjonale opplæringsprogrammet i integrert bruk av musikk, sang og bevegelse (Musikkbasert miljøbehandling) i den daglige pleie og omsorgen, sier Vegar Rangul, som også er prosjektleder for Musikkbasert miljøbehandling.
Vegar Rangul, styreleder i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (f.v.), helseminister Bent Høie og Odd Håpnes, daglig leder i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Verdifulle kulturelle verktøy
Også Odd Håpnes, daglig leder for kompetansesenteret, var glad for å få anledning til å presentere kompetansesenterets arbeid og prosjekter for statsråden.
– Det er selvfølgelig gledelig å få anledning til å fortelle statsråden om hvordan kompetansesenteret bidrar til at det utvikles og benyttes kulturelle virkemidler i helsesektoren i Norge. Vi er også svært glade for at helseminister Bent Høie la til rette for at miljøbehandling med bruk av musikk og sang ble en del av Leve Hele Livet. Dette gir helsearbeidere i det daglige pleie- og omsorgsarbeidet nye, verdifulle verktøy, sier Håpnes.
På møtet deltok også representant fra HUNT forskningssenter og prorektor ved Nord universitet.
– Musikk har magisk kraft og en fantastisk virkning på hjernen. Alle pattedyr har en viss glede av musikk, men det er kun mennesket som kommuniserer via musikk og er genuint musikalsk. Det fellesskapet mennesker får via rytme og å høre på musikk er med andre ord unikt for menneskene. Musikk og takt fører mennesker sammen på en helt unik måte.
Det fortalte overlege, professor og forfatter Geir Olve Skeie i sitt innlegg om Musikk i hjernen under Erfaringskonferansen om Musikkbasert miljøbehandling på Scandic Hell 29.mars 2019.
Musikk i hjernen
Skeie har blant annet forsket på musikkens virkning på hjernen ved Parkinsons sykdom og hjerneskader.
Så hva gjør hjernen med musikk og hva gjør musikk med hjernen?
Ifølge overlegen så er det helse i hver tone. For musikk viser seg å være et effektivt virkemiddel ved behandling av sykdommer relatert til hjernen og nervesystemet; Demens, Parkinsons sykdom, hjerneslag, dysleksi og psykiske lidelser kan påvirkes og behandles med musikk, og forskning viser at behandlingen gir gode resultater.
– Musikkens kraft berører og endrer oss alle, og må brukes, sier Skeie.

Overlege, professor og forfatter Geir Olve Skeie spilte musikk og fortalte om musikkens magiske kraft på hjernen. Foto: Thomas Jergel, Camerat
Fullt hus på erfaringskonferansen
150 deltakere kom for å lære mer om erfaringer fra praksisfeltet ved bruk av musikk i miljøbehandlingen på Erfaringskonferansen om Musikkbasert miljøbehandling som ble arrangert fredag 29.mars på Scandic Hell, Stjørdal.
Erfaringskonferansen var for ansatte og ledere i helsesektoren, kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse og omsorg, studenter og andre interesserte.
Statssekretær Anne Bramo i Helse- og omsorgsdepartementet åpnet konferansen ved å plassere Musikkbasert miljøbehandling i den nye kvalitetsreformen Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet. Hennes innlegg ligger her.
Bildedryss fra konferansen:
På programmet var også
- Om Musikkbasert miljøbehandling, ved Audun Myskja, fagveileder, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, lege og nevrologisk musikkterapeut
- Musikkbasert miljøbehandling i ABC-opplæringen, ved Inger Molvik, prosjektleder, Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
- Effekter ved Musikkbasert miljøbehandling – større fokus på beboeres restressurser og mindre bruk av tvang, ved Anita Bjønnum, avdelingsleder, Feviktun bo- og omsorgssenter i Grimstad kommune
- Musikkbasert miljøbehandling – spillelister, journalføring og teknologiske løsninger, ved Helene Jøssund, sykepleier og gruppeleder, Trondhjems hospital
- Om tidlig implementering av bruk av musikk i miljøbehandling innenfor demensomsorgen, ved Olufine Hole Hagen, avdelingsleder, Bergen Røde Kors Sykehjem og Marie Constance Fammestad, kvalitetssykepleier, Bergen Røde Kors Sykehjem
- Resultater fra bruk av Musikkbasert miljøbehandling i praksis – presentasjon av masteroppgave i statsvitenskap, NTNU, ved Runa Matre
- Hvordan måle livskvalitet, smerte, medikamentbruk og aktivitet ved systematisk bruk av musikk og sang i miljøbehandling, ved Vegar Rangul, styreleder, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og prosjektleder for opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling
- Syng deg friskere – om korsang og psykisk, ved helse Grete Daling, førstelektor, Nord universitet
- Sang, stemmebruk og rytme, ved Grete Daling og Anders Dalane førstelektor, Nord universitet
- Elementer fra Musikkbasert miljøbehandling i kulturskolen på Helgeland, ved Ragnhild Skille, rådgiver, Norsk kulturskoleråd
- Om ressursbank, nettsider, spillelister og videre planer, ved Marthe Haugdal, kommunikasjonsrådgiver, Nasjonalt kompetanse- senter for kultur, helse og omsorg
- Musikkbasert miljøbehandling i kvalitetsreformen Leve hele livet – kompetanseheving og implementering i kommunene, ved Odd Håpnes, daglig leder, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
- Avslutning og veien videre, ved Vegar Rangul, styreleder, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og prosjektleder for opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerer konferansen i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, Trondheim kommune og Nord universitet.

Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og gi økt verdighet?
Studiet Musikkbasert miljøbehandling (15 stp.) gjennomføres ved Nord universitet, studiested Levanger, høst 2019.
Målgruppe
Ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren. Studiet retter seg også mot kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse-, omsorg- og oppvekstsektoren.
Søknadsfrist 1.juni 2019.
Om Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng)
Studiet skal gi en oversikt over helseutfordringene i samfunnet og hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og økt verdighet. Det omfatter arbeid knyttet til aldersrelaterte sykdommer og demensomsorg, psykisk helsearbeid og rusforebygging. Les mer her
Gjennomføring av studiet
Studiet er samlingsbasert, 3 samlinger á 3 dager.
Samlinger høsten 2019:
-
-
- samling: mandag 16. – onsdag 18. september (uke 38)
- samling: mandag 14. – onsdag 16. oktober (uke 42)
- samling: mandag 11. – onsdag 13. november (uke 46)
-
- Eksamen: fredag 13. desember 2019.
Det pedagogiske opplegget vil veksle mellom forelesninger, musikalske øvinger, individuelt arbeid og arbeid i grupper. Teoridelen blir illustrert med kliniske eksempler og videoillustrasjoner. Arbeid med pensum, oppgaver og øvinger mellom samlingene.
Forkunnskapskrav
Generell studiekompetanse. Ingen forhåndskunnskap innen sang og musikk er nødvendig.
Den helt nye videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg startet opp ved Nord sitt studiested i Levanger denne uka.
Å bruke menneskets iboende ressurser er viktig i et helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende perspektiv, innenfor psykisk helsearbeid, rusomsorg, eldre- og demensomsorg. 18 studenter skal våren 2019 gjennomføre tre samlinger på til sammen 10 dager for å få en teoretisk og praktisk innføring i systematisk bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid.
Et stolt øyeblikk
Studiet er en del av det nasjonale opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling, og gjennomføres i regi av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i samarbeid med Nord Universitet.
– Det er med stolthet at vi i dag har oppstart av den nye videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg. Dette studiet er ett av flere tilbud vi har i det nasjonale opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse, og det er veldig gledelig å ønske de nye studentene velkomne til oppstarten. Studiet er en viktig del av opplæringsprogrammet, og et viktig bidrag til at helse -og omsorgsarbeidere får kunnskap i hvordan de kan bruke kunst – og kulturuttrykk i den daglige pleie og omsorgen, sier Vegar Rangul, prosjektleder Musikkbasert miljøbehandling.
Handlingskompetanse til helsearbeidere
Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studentene allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Studiet åpnet med kunstneriske innslag med poesi, musikk og sang ved blant annet Anders Dalane og Roar Tromsdal, begge fra Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur ved Nord universitet.
Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling
Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i Kompetanseløft 2020. Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er ansvarlig for opplæringsprogrammet.
Musikkbasert miljøbehandling er skrevet inn i kvalitetsreformen Meld. St. 15 (2017 – 2018) Leve hele livet.



Les mer »
EKSTRABILLETTER:
20 ekstrabilletter er nå lagt ut til vår erfaringskonferanse 29.mars.
Velkommen til erfaringskonferanse om Musikkbasert miljøbehandling!
Konferansen er en arena for erfaringsutveksling og deling av kunnskap som vil gi deltakerne nye verktøy de kan benytte på jobb.
Målgruppe: Ansatte og ledere i helsesektoren, kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse og omsorg, studenter og andre interesserte.
Se programmet her
EARLYBIRD-BILLETTER (660 ,-) VED KJØP SENEST 15.FEBRUAR. (Pris fra 16.februar 850,-)
Dette dekker dagpakke med konferanse, lunch og kaffe m.m hele dagen.
Påmeldingsfrist: 11.mars (Bindende påmelding)
Tid: Fredag 29. mars 2019 kl. 08:30–15:00
Sted: Scandic Hell, Sandfærhus 22, 7570 Stjørdal
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerer konferansen i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, Trondheim kommune og Nord universitet.
Spørsmål? [email protected]
Overnatting:
Dersom du trenger overnatting har Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport noen rom med spesialpris for våre konferansedeltakere. Kun noen minutters gange fra konferansen. (Konferansedeltakerne må bestille og betale ved å kontakte hotellet på egen hånd).