Se webinaret «Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse»
Fikk du ikke med deg webinaret om hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Les mer »Anja om Musikkbasert miljøbehandling: – Et studie jeg vil anbefale til alle
Anja Paulsen tok videreutdanningen Musikkbasert miljøbehandling i 2017. Les hvorfor dette studiet har blitt så viktig for henne og hvorfor akkurat denne videreutdanningen hjelper henne både på jobb og privat.
Les mer »Musikkbasert miljøbehandling ved NTNU Gjøvik høst 2022
Studiet Musikkbasert miljøbehandling starter opp ved NTNU Gjøvik høsten 2022. Kurset vil gi innsikt i […]
Les mer »Webinar: Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse
Hvordan bruke musikk, sang og bevegelse systematisk som miljøbehandling og støttebehandling i daglig pleie- og omsorgsarbeid?
Opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse (Musikkbasert miljøbehandling) er en del av Kompetanseløft 2025.
Les mer »Videreutdanning: Kunst og kultur i helse og omsorg
Lyst til å lære metoder som kan prege framtidas helse- og omsorgsarbeid? Lær hvordan kunst og kultur kan brukes systematisk i helsearbeid.
Les mer »Videreutdanning: Musikkbasert miljøbehandling
Dette kan du lære på høstens videreutdanning «Musikkbasert miljøbehandling»
Les mer »Lærer å bruke sang, musikk og bevegelse
Høstens studenter i Musikkbasert miljøbehandling (MMB) treffes denne uka til andre samling ved Campus Levanger, […]
Les mer »Nettverksmøte: Nordic Arts & Health Research Network
Nordic Arts & Health Research Network inviterer til nettverksmøte 2. og 3. november via Zoom. […]
Les mer »Webinar: Kunst og kreativitet i helhetlig omsorg
Hvordan kan kunst og kreativitet være en naturlig del av helhetlig omsorg, i et samspill […]
Les mer »Se video: Hvordan kan du bruke musikk i daglig helse- og omsorgsarbeid?
Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg har fått æren av å være med i Aldring og helses Psyk-IT. Tema: Musikkbasert miljøbehandling og hvordan bruke musikk i daglig helse- og omsorgsarbeid.
Les mer »Videreutdanning: Musikkbasert miljøbehandling
Lyst til å lære metodene som kan prege framtidas helse- og omsorgsarbeid? Lær hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes som miljøbehandling innen eldreomsorg, rusomsorg og psykisk helsevern. Forskning viser at disse metodene kan fungere mot depresjon, uro og utagering.
Les mer »Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og gi økt verdighet?
Studiet Musikkbasert miljøbehandling (15 stp.) gjennomføres ved Nord universitet, studiested Levanger, høst 2019.
Målgruppe
Ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren. Studiet retter seg også mot kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse-, omsorg- og oppvekstsektoren.
Søknadsfrist 1.juni 2019.
Om Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng)
Studiet skal gi en oversikt over helseutfordringene i samfunnet og hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og økt verdighet. Det omfatter arbeid knyttet til aldersrelaterte sykdommer og demensomsorg, psykisk helsearbeid og rusforebygging. Les mer her
Gjennomføring av studiet
Studiet er samlingsbasert, 3 samlinger á 3 dager.
Samlinger høsten 2019:
-
-
- samling: mandag 16. – onsdag 18. september (uke 38)
- samling: mandag 14. – onsdag 16. oktober (uke 42)
- samling: mandag 11. – onsdag 13. november (uke 46)
-
- Eksamen: fredag 13. desember 2019.
Det pedagogiske opplegget vil veksle mellom forelesninger, musikalske øvinger, individuelt arbeid og arbeid i grupper. Teoridelen blir illustrert med kliniske eksempler og videoillustrasjoner. Arbeid med pensum, oppgaver og øvinger mellom samlingene.
Forkunnskapskrav
Generell studiekompetanse. Ingen forhåndskunnskap innen sang og musikk er nødvendig.
Den helt nye videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg startet opp ved Nord sitt studiested i Levanger denne uka.
Å bruke menneskets iboende ressurser er viktig i et helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende perspektiv, innenfor psykisk helsearbeid, rusomsorg, eldre- og demensomsorg. 18 studenter skal våren 2019 gjennomføre tre samlinger på til sammen 10 dager for å få en teoretisk og praktisk innføring i systematisk bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid.
Et stolt øyeblikk
Studiet er en del av det nasjonale opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling, og gjennomføres i regi av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i samarbeid med Nord Universitet.
– Det er med stolthet at vi i dag har oppstart av den nye videreutdanningen Kunst og kultur i helse og omsorg. Dette studiet er ett av flere tilbud vi har i det nasjonale opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse, og det er veldig gledelig å ønske de nye studentene velkomne til oppstarten. Studiet er en viktig del av opplæringsprogrammet, og et viktig bidrag til at helse -og omsorgsarbeidere får kunnskap i hvordan de kan bruke kunst – og kulturuttrykk i den daglige pleie og omsorgen, sier Vegar Rangul, prosjektleder Musikkbasert miljøbehandling.
Handlingskompetanse til helsearbeidere
Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studentene allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Studiet åpnet med kunstneriske innslag med poesi, musikk og sang ved blant annet Anders Dalane og Roar Tromsdal, begge fra Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur ved Nord universitet.
Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling
Musikkbasert miljøbehandling er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i Kompetanseløft 2020. Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er ansvarlig for opplæringsprogrammet.
Musikkbasert miljøbehandling er skrevet inn i kvalitetsreformen Meld. St. 15 (2017 – 2018) Leve hele livet.



Les mer »
EKSTRABILLETTER:
20 ekstrabilletter er nå lagt ut til vår erfaringskonferanse 29.mars.
Velkommen til erfaringskonferanse om Musikkbasert miljøbehandling!
Konferansen er en arena for erfaringsutveksling og deling av kunnskap som vil gi deltakerne nye verktøy de kan benytte på jobb.
Målgruppe: Ansatte og ledere i helsesektoren, kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse og omsorg, studenter og andre interesserte.
Se programmet her
EARLYBIRD-BILLETTER (660 ,-) VED KJØP SENEST 15.FEBRUAR. (Pris fra 16.februar 850,-)
Dette dekker dagpakke med konferanse, lunch og kaffe m.m hele dagen.
Påmeldingsfrist: 11.mars (Bindende påmelding)
Tid: Fredag 29. mars 2019 kl. 08:30–15:00
Sted: Scandic Hell, Sandfærhus 22, 7570 Stjørdal
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg arrangerer konferansen i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, Trondheim kommune og Nord universitet.
Spørsmål? [email protected]
Overnatting:
Dersom du trenger overnatting har Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport noen rom med spesialpris for våre konferansedeltakere. Kun noen minutters gange fra konferansen. (Konferansedeltakerne må bestille og betale ved å kontakte hotellet på egen hånd).
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) er så begeistret for Feviktun bo- og omsorgssenters satsing på Musikkbasert miljøbehandling at hun kom
for å se og høre tilbudet på nært hold mandag 5.november.
Grimstad Adressetidende omtaler saken:
«Ministeren kjenner godt til arbeidet som gjøres ved bo- og omsorgssenteret, så godt at senteret har blitt trukket særskilt fram i regjeringens
eldrereform «Leve hele livet» som et eksempel andre kommuner bør lære av. Michaelsen har imidlertid hatt et ønske om å få komme og se senteret på nært hold, hva
de gjør og hvordan de lykkes så godt med å få betydelig mindre bruk av tvang, uro og aggresjon blant beboerne. Alt etter at de satset på mer bruk av sang og musikk som en del av behandlingstilbudet i hverdagen.» skriver avisa.
Musikkbasert miljøbehandling løftes fram som et av tiltakene under Helsehjelp i den nye kvalitetsreformen Leve hele livet, Meld St. 15 (2017-2018).
Musikkbasert miljøbehandling en del av fremtidens eldrepolitikk
Målet er å jobbe for at eldre skal kunne ha gode hverdager, også når helsen etter hvert kan svikte. Eldre skal kunne få være aktive og delta i sosiale fellesskap, og eldre skal kunne få bidra med sine ressurser og bli verdsatt.
Ny videreutdanning starter opp ved Nord universitet vår 2019: Kunst og kultur i helse og omsorg
Videreutdanningen er på 15 stp. og gjennomføres med tre samlinger på til sammen 10 dager ved Nord universitet, Levanger.
Bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid
Studiet gir teoretisk og praktisk innføring i systematisk bruk av kunst- og kulturuttrykk i helsearbeid. Å bruke menneskets iboende ressurser er viktig i et helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende perspektiv, innenfor psykisk helsearbeid, rusomsorg, eldre- og demensomsorg.
Målgruppe: Studiet tar sikte på å gi kunnskap og handlingskompetanse som styrker og utvider den kompetansen studenten allerede har (f.eks. sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre).
Mer informasjon, studieplan og lenke til søknadsskjema finner du her
Søknadsfristen er 04.januar 2019.
Les mer »Denne uken ble studiet Musikkbasert miljøbehandling (15 studiepoeng) sparket i gang ved Nord universitet i Levanger. 23 studenter er tatt opp denne høsten.
Dette er det tredje kullet med studenter som tar Musikkbasert miljøbehandling. Nytt av året er at studiet har gått fra å være 7,5 studiepoeng til 15 studiepoeng. Studiet er samlingsbasert og foregår på tre samlinger á 3 dager.
Studiet gir en oversikt over helseutfordringene i samfunnet og hvordan musikk, sang og bevegelse kan brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og økt verdighet. Det omfatter arbeid knyttet til aldersrelaterte sykdommer og demensomsorg, psykisk helsearbeid og rusforebygging.
Studiet er en del av opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling.
Demens gjør at Gretha Wærnes roter med ordene når hun snakker, men teksten til sangene på Spotify-lista si har hun stålkontroll på. Dette skriver NRK Trøndelag i sin reportasje fra Trondhjems Hospital. Reportasjen viser hvordan sykepleier Helene Aanes Jøssund bruker Musikkbasert miljøbehandling i sitt daglige pleie- og omsorgsarbeid.
Musikkbasert miljøbehandling løftes fram som et av tiltakene under Helsehjelp i den nye kvalitetsreformen Leve hele livet, Meld St. 15 (2017-2018).
Målet er å jobbe for at eldre skal kunne ha gode hverdager, også når helsen etter hvert kan svikte. Eldre skal kunne få være aktive og delta i sosiale fellesskap, og eldre skal kunne få bidra med sine ressurser og bli verdsatt.
Miljøbehandling løftes opp som et viktig tiltak i denne nye kvalitetsreformen for eldre. Herunder omtales opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling, som er lagt inn i Helsedirektoratets Kompetanseløft 2020. Opplæringsprogrammet inngår som en del av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorgs virksomhet. Kompetansesenteret og Nord universitet samarbeidet med Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og Helse og Bergen Røde Kors Sykehjem om dette opplæringsprogrammet.
Framtidsrettet virksomhet
– Vi setter stor pris på at Musikkbasert miljøbehandling er nevnt spesifikt i denne sammenhengen. Det gir oss et signal om at virksomheten vi driver er framtidsrettet og vil kunne bidra til å gi omsorgsbegrepet et bredere innhold, sier daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg Odd Håpnes.
I Leve hele livet står følgende: For å utvikle og spre miljøterapeutiske metoder og arbeidsformer er det opprettet et nasjonalt kompetansemiljø for kultur, helse og omsorg tilknyttet Levanger kommune i samarbeid med fag og forskningsmiljøer. Det er bevilget midler til å videreutvikle og spre opplæringsprogram om miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang til ansatte i helse- og omsorgstjenestene.
Også to eksempler fra Musikkbasert miljøbehandling trekkes fram:
Ved Feviktun bo- og omsorgssenter i Grimstad kommune er systematiske sang- og musikkverktøy tatt i bruk fra høsten 2016. Tiltaket har ført til et større fokus på beboernes restressurser og en mer interessant og variert arbeidsdag for de ansatte. En beboer har fått fjernet tvangsvedtak etter at musikkbasert miljøbehandling ble implementert i daglig omsorg. Det er betydelig mindre uro, aggresjon og bruk av tvang. Kilde: www.grimstad.kommune.no
Ytterøy helsetun i Levanger kommune har tatt i bruk sang, musikk og bevegelse som miljøbehandlingsmetode. Det er CD-spillere på alle
pasientrom og sang og musikk benyttes i stellsituasjoner og under måltider. Satsningen på miljøbehandling har medført en betydelig reduksjon i bruk av psykofarmaka og sovemedisiner. Kilde: www.levanger.kommune.no
Hvordan kan musikk, sang og bevegelse brukes til å bedre kommunikasjon, livsmestring og gi økt verdighet? Søknadsfrist 15.juni.
Studiet er samlingsbasert og du lærer å ta i bruk miljøtiltak med musikk innen eldreomsorg, rusomsorg og psykisk helsevern. Nyere studier viser at når helse- og omsorgsarbeidere bruker musikk, sang og bevegelse i arbeidet med pasienter med demens, så fungerer dette mot depresjon, uro og utagering.
Målgruppe: Ansatte og ledere i helse- og omsorgsektoren. Studiet retter seg også mot kulturarbeidere som ønsker å jobbe innenfor helse-, omsorg- og oppvekstsektoren.
Samlinger
Studiet er samlingsbasert. Det legges opp til 3 samlinger á 3 dager (3+3+3). I tillegg en dag praktisk eksamen i desember.
Samlinger høsten 2018:
1. samling: 17. – 19. september (uke 38)
2. samling: 8. – 10. oktober (uke 41)
3. samling: 12. – 14. november (uke 46)
Studiested: Levanger, Nord universitet.
Det pedagogiske opplegget vil veksle mellom forelesninger, musikalske øvinger, individuelt arbeid og arbeid i grupper. Teoridelen blir illustrert med kliniske eksempler og videoillustrasjoner. Arbeid med pensum, oppgaver og øvinger mellom samlingene.
Ingen forhåndskunnskap innen sang og musikk er nødvendig.
Søk opptak her. Søknadsfrist 15.juni
Om studiet
Studiet vektlegger kunnskap og ferdigheter om hvordan musikk, sang og bevegelse vil være et alternativ og supplement til tradisjonell medisinsk behandling. Dette gjelder både som generelle miljøtiltak og som individualisert behandling. Studiet vektlegger musikk som effektivt arbeidsverktøy og skal gi trening i stemmebruk, rytmikk og dans/bevegelse. Studiet gir innføring i hvordan musikk påvirker, hjerne, kropp og følelser og hvorfor dette er særlig viktig i arbeid med mennesker med funksjonsnedsettelse og demens. Det vil også bli gitt en innføring i betydningen av tverrfaglig samarbeid.
Studieemnet Musikkbasert miljøbehandling er en del av opplæringsprogrammet «Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse» (2015-) for ansatte som arbeider nært brukere og pasienter i alle aldre og med ulike sykdommer og lidelser, basert på miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse brukt innenfor kliniske rammer. Kurs- og utdanningsløpet er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet og inngår i Kompetanseløft 2020.
Dette innlegget ble først publisert på Forskning.no.
Musikk, sang og bevegelse er viktige verktøy i pleie og omsorgen som ivaretar brukernes egne ressurser.
Vi viser til debattinnlegget «Du trenger utdanning for å drive med musikkterapi». At man trenger utdanning for å drive med musikkterapi er hevet over enhver tvil. Musikkterapeut er en faglig tittel som krever fem års utdannelse. Men hva er miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang, også kalt Musikkbasert miljøbehandling?
Internasjonalt banebrytende
Miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang er et opplæringsprogram for ansatte i helse- og omsorgsektoren på oppdrag fra Helsedirektoratet. Det er lagt inn i Kompetanseløft 2020 og er faglig forankret i nevrologisk musikkterapi med elementer både fra musikkterapi og musikkpedagogikk. Nevrologisk musikkterapi er musikkbaserte metoder forankret i nyere nevrologisk forskning. Metodene gir helsearbeiderne nye verktøy i helse- og omsorgsarbeidet til variert individualisert sansestimulering ved hjelp av musikk, sang og bevegelse. Dette er miljøbehandling, men tiltakene vil kunne ha terapeutisk effekt. Undervisere er forskere, leger og andre helsearbeidere, musikkvitere, musikere, musikkpedagoger og andre kvalifiserte.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Nord universitet har siden 2015 hatt ansvar for opplæringsprogrammet i nært samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse og Bergen Røde Kors Sykehjem. Opplæringen er for ansatte og ledere som arbeider nært brukere og pasienter i alle aldre og med ulike sykdommer og lidelser. Målgruppen omfatter også ansatte i hjemmebaserte og institusjonsbaserte omsorgstjenester, psykisk helsearbeid og rusarbeid, forebyggende helsetjenester, rehabilitering og habilitering. Aldring og helse har en viktig rolle i arbeidet i og med at det er utviklet en egen ABC-opplæring som del av Musikkbasert miljøbehandling.
Det er internasjonalt banebrytende at helse- og omsorgs departementet i Norge, gjennom Helsedirektoratet, legger til rette for at musikk, sang og bevegelse skal brukes innenfor kliniske rammer som miljøbehandling i den daglige pleie og omsorgen. I praksis betyr det at integrert bruk av musikk og sang gjennom brukerens personlige musikkpreferanser og tiltak skal journalføres på lik linje som annen type behandling og medikamenter (Fra konkurransegrunnlaget, Helsedirektoratet, 16.06.2015).
Miljøbehandling med musikk når behovet kommer
Musikkterapeutene gjør en stor og viktig innsats og vi trenger flere av dem i helse og omsorg. Opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling gir helse- og omsorgsarbeiderne verktøy for daglig pleie og omsorg som samtidig bidra til god egenomsorg for ansatte i en krevende arbeidssituasjon. Arbeidet åpner også for at samarbeidet mellom helsepersonell og musikkterapeuter kan styrkes ytterligere. Musikkterapeuten er hos bruker/pasient en gitt tid – vanligvis dagtid, men miljøbehandlingen skal skje når behovet er der, uansett tid på døgnet.
Opplæringen i Musikkbasert miljøbehandling har vist at de musikkbaserte metodene virker over hele landet. Metodene kan bidra til å dempe uro og aggresjon og aktivisere personer som sover unødvendig på dagtid. Bruken av sove- og innsovningsmedisin kan reduseres og beboernes egne ressurser blir mer aktivert. Dette vil gi mer fornøyde beboere, pårørende og ansatte. Det er i tillegg dokumentert reduksjon i bruk av tvang gjennom systematiske bruk av musikkverktøy utført av helsearbeidere.
Helsearbeiderne står i den daglige pleie og omsorgen
I opplæringen tydeliggjøres forskjellene mellom musikkterapi og Musikkbasert miljøbehandling som utøves av helsepersonell. I opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling lærer helse- og omsorgsarbeiderne å bruke individuelt tilpassede spillelister, sang og nynning, riktig bruk av ord, tonefall og bevisstgjøring av lydmiljøets betydning. De lærer seg klinisk observasjon, enkle måleverktøy for å vite mer om hva som virker.
Musikk, sang og bevegelse er viktige verktøy i pleie og omsorgen som ivaretar brukernes egne ressurser, ivaretar de ansattes egenomsorg og kan både være miljøbehandling (helsearbeidere) og terapi (musikkterapeutene). I tillegg til disse yrkesgruppene, har vi en tredje gruppe som bidrar, dette er musikkpedagoger, musikere og andre som arbeider innenfor helse og omsorg. Dette kan være musikkfaglig ansatte innenfor kulturskoler, kommuner og utdanningsinstitusjoner.
Til sammen vil disse yrkesgruppene med ulike musikalske verktøy og metoder utgjøre en formidabel kraft for å bidra til en ressursorientert og verdig omsorg for alle.
Dette innlegget er også publisert i Forskning.no.
Les mer »