Videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling: – Det beste valget jeg har tatt!

Av Alexandra Dahlen | 21. juni 2024

Konstanse Fjellvang valgte å avslutte ingeniørutdanningen for å jobbe tettere med mennesker. Nå ønsker hun å bruke kunnskapen fra videreutdanningen i musikkbasert miljøbehandling (MMB) for å gi andre økt livsglede.

Portrettbilde av Konstanse Fjellvang. Foto: Alexandra Dahlen.Navn: Konstanse Fjellvang

Stilling: Student ved Drama og teater ved NTNU

Arbeidssted: NTNU

Kurs/videreutdanning: Videreutdanning i MMB høsten 2023

Hva ønsker du å gjøre etter studiene?

Kunst og kultur er en viktig og naturlig del av hvordan vi har det som vi i dag forsømmer i stor grad. I fremtiden har jeg lyst til å jobbe i krysningsfeltet mellom kultur og helse. Jeg ønsker å bidra til å gjøre feltet mer anerkjent, og bidra til større forståelse for at musikk, kunst, kultur og bevegelse har en effekt på vår helse.

Hvorfor valgte du å avslutte en ingeniørutdanning til fordel for utdanning innen drama og teater?

Selv om jeg alltid har hatt en sterk interesse for realfag, oppdaget jeg under forkurset til ingeniørutdanningen at jeg savnet den menneskelige kontakten. Jeg innså at jeg ønsker å ha relasjoner med andre mennesker som en sentral del av min arbeidshverdag. Å arbeide med folk og direkte bidra til deres trivsel er det som føles mest givende for meg.

Hvorfor tok du videreutdanning i MMB?

Etter å ha jobbet som aktivitør og trivselsagent på et sykehjem, spesielt med personer med demens, begynte jeg å se hvilken betydning musikk kunne ha for disse pasientene. Jo mer jeg lærte om musikkens effekt, desto mer ønsket jeg å fordype meg i emnet. Jeg ville ha et solid faglig grunnlag for det arbeidet jeg utførte og føle meg tryggere i aktivitetene jeg ledet.

Hvordan opplevde du utdanningen?

Å ta videreutdanning i Musikkbasert miljøbehandling er det beste utdanningsvalget jeg noen gang har tatt, og det vil forbli det uansett hva jeg finner på senere i livet. Foreleserne var superdyktige og etter hver samling dro jeg hjem med faglig påfyll, ny giv og inspirasjon.

I tillegg var jeg så heldig å få studere sammen med en utrolig fin gjeng med flotte, inspirerende folk som virkelig brant for faget.

Hva har du lært i løpet av utdanningen og hvordan har du tatt i bruk ny kunnskap?

Under videreutdanningen lærte vi mye om bl.a. musikkens virkning og muligheter, hva et godt lydmiljø er og hvordan man kan legge til rette for det, kartlegging av musikkpreferanser, om rytme, bevegelse og berøring, og musikk som kommunikasjon og relasjon.

Vi lærte også en del om sang og hvordan alle kan bruke den stemmen de har. Man trenger ikke å være musikalsk for å ta studiet eller for å ta i bruk MMB. Musikalitet er ikke en medfødt egenskap, men noe som kan trenes opp, akkurat som andre ferdigheter. Mest sannsynlig vil man bli komfortabel med å synge i løpet av studiet. Det var det i hvertfall flere som ble da jeg tok videreutdanningen.

Jeg har brukt mye av det jeg lærte inn i teaterstykket «Gamle skruer», som jeg har skrevet for å sette fokus på eldreomsorg, demens, musikk og kjærlighet. Jeg bruker også det jeg har lært på meg selv og mine nærmeste. F.eks. bruker jeg musikk for å sovne lettere, for å roe meg ned om jeg er stresset, for å skape trygghet sammen med andre, for å trøste andre og for følelsesregulering. Videreutdanningen har også gjort meg mer bevisst på lydmiljøet rundt meg, og jeg synger mer alene fordi jeg vet hvor god effekt det kan ha.

Det er også morsomt å dele noen funfacts om musikk og dens virkning i ny og ne, noe andre ser ut til å sette pris på.

Etter hvert håper jeg å kunne starte opp et demenskor og ta i bruk det jeg har lært for å gi andre meningsfulle dager.

Har du en opplevelse med MMB som har gjort spesielt inntrykk på deg?

Jeg husker godt en hendelse fra da jeg var 8-9 år og spilte trekkspill på et sykehjem. En av de som satt og lyttet var en mann som aldri snakket. Jeg vet ikke om han ikke kunne prate eller bare ikke ville. Men da jeg begynte å spille en kjent melodi på trekkspillet, begynte han plutselig å synge med. En av hjelpepleierne som hadde ansvaret for mannen, måtte løpe ut på kjøkkenet for å tørke tårene sine.

Det er et minne som sitter sterkt enda.

Hvem passer videreutdanningen i MMB for?

Jeg synes oppriktig at denne videreutdanningen passer for alle som er nysgjerrige og ønsker å lære mer om musikkens virkning. Den er spesielt nyttig hvis man har noen erfaringer å relatere det man lærer til.

Er det noe annet du ønsker å dele?

Det går fint å kombinere denne videreutdanningen ved siden av andre studier, fordi den er lagt opp på en god måte med samlinger.

I tillegg vil jeg si at dette må man bare gjøre. Jeg ser ikke for meg at det er et menneske i verden som ville ha angret på å ta dette studiet.

 

Ønsker du å lære mer om musikkbasert miljøbehandling?

Les også:

Relaterte artikler