Lege Audun Myskja: – Kan dempe uro og redusere medisinbruk

Av Marthe Haugdal | 11. mai 2017

– Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse kan bidra til å dempe uro, redusere medisinbruk og øke livsgleden, mener lege og nevrologisk musikkterapeut, Audun Myskja.

Han har mange års erfaring med bruk av miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse, og er nå foreleser og fagansvarlig for de samlingsbaserte kursene i opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling.

– Da jeg jobbet på sykehjem for over 30 år siden reagerte jeg på at det var så mange som hang med hodet og som så utilfredse og lite glade ut. Jeg opplevde at musikk, sang og bevegelse tilpasset den enkelte endret dette, og jeg ble svært nysgjerrig på de nevrologiske årsakene til denne endringen.

Treffer en del av hjernen som ellers er vanskelig å nå

Forskningen til Myskja og den svenske musikkterapeuten, Anci Sandell, er spesielt nevnt i Meld. St 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg. Dette er noe av grunnlaget for opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling.

– Jeg opplever at vi ved å bruke musikk, sang og bevegelse, når ut til pasienter og brukere på en ny måte. Vi treffer en del av hjernen som ellers er vanskelig å nå, sier Myskja.

Å ha sangstemme eller å kunne spille et instrument er ikke nødvendig for å kunne utøve musikkbasert miljøbehandling (MMB). MMB handler om å kartlegge personlig musikksmak til brukeren og bruke musikk, sang og bevegelse i daglig pleie og omsorg – både en til en og i grupper. I tillegg gir metoden presise verktøy for å kommunisere med personer med demens, gi riktig sansestimulering og forstå sårbare personers behov.

– Kommer brukere, pårørende og ansatte til gode

Musikkbasert miljøbehandling bygger på prinsippene i nevrologisk musikkterapi (NMT), og tar i bruk kunnskap fra musikkterapi. Musikkterapi bygger på en humanistisk modell og utføres av sertifiserte musikkterapeuter. NMT er knyttet til helsevitenskap og musikkens effekter på hjerne og kropp. Musikkbasert miljøbehandling kan utføres av helse- og omsorgsarbeidere og er lett å integrere i daglig pleie- og omsorgsarbeid.

– Vi ser at disse metodene ikke bare kommer brukerne og pasientene til gode, men også pårørende og ansatte i helse- og omsorgssektoren opplever svært positive ringvirkninger, sier Myskja.

Interessert i å lære mer? Vi tilbyr følgende kurs i opplæringsprogrammet:

ABC Musikkbasert miljøbehandling

For deg som vil lære mer om hvordan bruke musikk, sang og bevegelse i arbeidet med eldre og personer med demens. Opplæringen foregår på arbeidsplassen i tråd med ABC-modellen til Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Fordypning i Musikkbasert miljøbehandling

Samlingsbaserte kurs for deg som ønsker en fordypning i miljøbehandling med bruk av musikk, sang og bevegelse. Lege og nevrologisk musikkterapeut Audun Myskja er hovedforeleser og fagansvarlig.

Høyere utdanning i Musikkbasert miljøbehandling

Høsten 2017 starter vi opp et nytt kull med Musikkbasert miljøbehandling 7,5 stp ved Nord universitet, Levanger.
Målgruppen for studiet er ansatte og ledere i helse- og omsorgssektoren, og personer som jobber med musikk, dans og bevegelse hos barn og unge. Dette inkluderer også ansatte som jobber i kulturskoler. Faglig kontakt Anders Dalane, [email protected]

Spørsmål? Send til [email protected]

Se også vår kursoversikt

 

Relaterte artikler

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.