MUSIKK SOM VIRKEMIDDEL

Av Ingvild Rønning Radwan | 23. mai 2016

Musikkbasert miljøbehandling Modul 2 er landsdekkende kurs som gir fordypning i integrert bruk av musikk, sang og bevegelse i helse- og omsorgstjesestene. På bildet under er deltakerne fra samling 2 i Bergen i mai samlet etter to dager med engasjerende erfaringsutveksling.

BESTÅTT: Deltakere på samling i Modul 2 Musikkbasert miljøbehandling i Bergen med sine kursbevis etter to spennende dager med framlegg av hjemmeoppgaver.
BESTÅTT: Fagansvarlig, overlege og nevrologisk musikkterapeut Audun Myskja (midt i)sammen med deltakere på samling i Modul 2 Musikkbasert miljøbehandling.

 

Vil du finne ut om det arrangeres kurs i Musikkbasert miljøbehandling i nærheten av deg?

Klikk her for å se kursoversikt.

Vil du vite mer de ulike modulene i Musikkbasert miljøbehandling klikker du her.

4 PÅ SAMLING:

Kastriot Prenga:MMB-enquet Kastriot

Sykepleier ved Utneheimen

«Det var kolleger som inspirerte meg til å melde meg på kurs i Musikkbasert miljøbehandling. Å arbeide med hjemmeoppgaven har vårt svært spennende, men også arbeidskrevende. Det har krevd samarbeid og vi har vært heldige og opplevd mye støtte fra arbeidsplassen. Motstand har vi også møtt, men det har egentlig bare inspirert meg til å stå på videre, for dette arbeidet har jeg stor tro på. Jeg tror at mange vil oppleve å få en mer interessant og bedre arbeidshverdag ved å ta i bruk Musikkbasert miljøbehandling. Jeg mener ved å ta i bruk disse verktøyene vil vi få en roligere avdeling, men også en mer aktiv avdeling – på en positiv måte.»

Inger Draugsvoll Seim:MMb-enquet Inger

Hjelpepleier ved Vossestrand omsorgstun

«Vi fikk tilbudet om å være med på dette kurset gjennom arbeidsgiver og jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til å begynne med fordi jeg selv ikke er spesielt musikalsk. I starten var et litt utfordrende å få med seg de andre ansatte, men det snudde etter hvert og vi har fått god støtte fra ledelsen. Det jeg har sett gjennom hjemmeoppgaven er at dette er tiltak som virker og jeg gleder meg til å fortsette å bruke Musikkbasert miljøbehandling. Jeg leker spesielt godt å bruke tiltakene i en til en situasjoner. Det er ikke så mye som skal til for å få til en endring.»

 Irene Gauteplass:186

Aktivitør ved dagavdelingen på Voss sykehjem

«Her vede dagavdelingen brukte vi mye musikk fra før og noe av det vi ønsket å oppnå gjennom dette kurset var ytterlige fokus på musikk, samt mer systematisk bruk av musikk som virkemiddel. Gjennom kurset har vi fått mye nye kunnskap og samtidig har det vært godt å få bekreftelse på at det vi gjør er riktig. Målet vårt var å jobbe for å unngå fall og det er motiverende å se at vi lykkes med dette når vi setter tiltakene i system. Det har vært en spennende prosess og vi har opplevd god støtte fra ledelsen.»

 Marianne Rogn:188

Hjelpepleier ved skjermet enhet på Voss sykehjem

«Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til da jeg meldte meg på dette, men det hørtes interessant ut og nå i ettertid synes jeg det har vært en nyttig erfaring. Jeg var alene fra min avdeling og jeg tenker at det hadde vært bedre om vi var flere fra samme avdeling fordi hjemmeoppgaven var omfattende å gjøre alene og det ville har vært lettere å få med seg kollegene hvis vi var flere med samme kunnskap. Jeg ønsker å bygge videre på det jeg har lært og prøve ut tiltakene mot flere brukere.»

 Hørt på samling:

«Han likte Bach, Beethowen og Mozart.»

«Personalt var veldig positive.»

«Musikken vekket mange følelser og også litt bevegelse.»

«Jeg har blitt flinkere til å se personen bak diagnosen.»

«Han fant tilbake til seg selv gjennom musikken.»

«Det er blitt mye kjekkere å komme inn på rommet hennes nå når vi har praktisert musikktiltak en stund.»

Relaterte artikler

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.